Privacyverklaring

Karen Wastijn aan de slag als hr-partner bij Odisee Hogeschool

28 november 2022
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Karen Wastijn

Na zestien jaar in diverse rollen bij het lokale bestuur van Dendermonde, is Karen Wastijn hr-partner aan de Odisee Hogeschool. Ze begeleidt er leidinggevenden, wat haar ook in eerdere opdrachten boeide.

Karen Wastijn eindigde bij de personeelsdienst van Dendermonde als hr-coach. Als projectleider innovatieve arbeidsorganisatie speelde ze een centrale rol in het veranderingstraject naar een innovatieve en wendbare organisatie.

Structuur, cultuur en gedeeld leiderschap

In dit traject zocht ze mee naar antwoorden die te maken hebben met zowel de structuur als de cultuur van de organisatie, waarbij gedeeld leiderschap centraal stond. Het accent lag op het ontdekken en ontwikkelen van talent binnen de organisatie, medewerkers op de juiste plaats inzetten, bouwen aan sterke teams en duurzame loopbanen: “Als hr-coach begeleidde ik een aantal teams in hun groei naar sterke teams, met aandacht voor de organisatie, de teams én het individu. Met teams en leidinggevenden in dialoog gaan en helpen groeien, was heel fijn en bezorgde me heel wat energie. Toch had ik na zestien jaar behoefte aan een nieuwe uitdaging, al wou ik wat ik had niet zomaar opgeven.”

Vacature

Toen Karen Wastijn de vacature voor hr-partner bij de Odisee Hogeschool zag, ging ze op onderzoek. De zoektocht eindigde met een fijn verlopend sollicitatiegesprek. “Alles zat goed: een open gesprek met sympathieke mensen, een goede werkgever, goed gelegen gebouwen en vooral een jobinhoud die nauw aansloot bij wat ik al kende en me boeide. Het moment om te springen, leek gekomen.”

Vijf clusters

Bij Odisee werden 25 bachelor- en 8 graduaatsopleidingen samengebracht in 5 onderwijsclusters. Deze worden geleid door (cluster)directeurs. Het begeleidende hr-team bestaat uit 5 medewerkers. Drie van hen zijn hr-partner, de andere twee zijn respectievelijk projectmedewerker en medewerker psychosociaal welzijn. De vijf worden aangestuurd door de personeelsdirecteur en ondersteunen samen de zowat 1.200 werknemers van Odisee.

Hoofdtaken

Als hr-partner is Karen Wastijn in de eerste plaats de sparringpartner van de leidinggevenden. Dat zijn zowel de clusterdirecteurs als de opleidingshoofden. Karen Wastijn: “Ik bent gesprekspartner van de leidinggevenden en begeleid hen op vlak van hun eigen leiderschap, bij de ontwikkeling van bepaalde medewerkers en hun teams en bij de veranderingen die op komst zijn. Ik zal ook elk jaar mee de personeelspuzzels leggen wat capaciteit betreft. Als tweede taak werken hr-partners mee aan een aantal strategische projecten. Ik maak deel uit van het project rond autonoom ondersteunend leiderschap, waar ik het aanspreekpunt ben.”

Rode draad

Dicht bij mensen staan en hen helpen ontwikkelen en groeien lijkt de rode draad in de loopbaan van Karen Wastijn: “Ik werkte in Dendermonde mee aan de opbouw en de realisatie van de (hr-)strategie. Dat wil ik bij Odisee ook doen. We streven naar een duurzaam, wendbaar en inclusief beleid via het plan Odisee 2027. Het geeft me energie om samen met collega’s te bouwen aan een warme en professionele organisatie waar ieder zijn talent op de best mogelijke manier kan inzetten.”

Balans

Karen Wastijn leverde het gemak in van werken in eigen gemeente. Nu werkt ze afwisselend thuis of in de Odiseegebouwen in Brussel, Gent, Aalst of Sint-Niklaas: “Ik heb geen keurslijf want ik deel mijn dagen autonoom in en dat is een belangrijke vrijheid. Om mijn werk-levenbalans in evenwicht te houden, is niet veel nodig. Ik haal veel energie uit mijn werk. Mijn spits met mijn kinderen tussen 18.00 uur en 20.00 uur is wel heilig. Dan ben ik met hen bezig. Nadien mag de werkcomputer gerust weer opgezet worden. We zijn vrij in het indelen van onze dag en deze ruimte zorgt mee voor mijn balans.”