Privacyverklaring

“Kansen grijpen en verder specialiseren”

1 juli 2021
Tekst
Patrick Verhoest

Laurine Van Beirendonck liep haar schoolstage in het UZA. Nadien kon ze er aan de slag als personeelsconsulente. Vandaag werft ze er deeltijds collega’s aan en werkt ze binnen vorming, een activiteit die ze graag wil uitbreiden.

De toenmalige studente toegepaste psychologie aan de Thomas More Hogeschool, leerde de afdeling Directie Personeel aan het UZA kennen, toen ze er haar eindstage liep op de afdeling rekrutering & selectie. Terwijl ze nog twijfelde of ze nog verder wou studeren, bood het hoofd rekrutering haar een tijdelijke functie als personeelsconsulente aan. Hoewel de administratieve kant van hr – contracten en ziektebriefjes – niet meteen haar uitverkoren terrein was, besloot ze toch op het aanbod in te gaan.

Vorming

Als personeelsconsulente werd ze het eerste aanspreekpunt op hr voor de collega’s. “Al was het niet helemaal mijn passie, ik zag het als een leerkans. Ik viel tijdelijk in voor een zwangerschap.” Omdat de functie eerst deeltijds was, kon Laurine nog een aantal vormingen volgen, zoals die van certified competence assessor. Nadien werd ze vast aangeworven en kreeg ze een functie waarbij ze deeltijds aanwerft en deeltijds binnen vorming werkt. “Ik mag bovendien tijdelijk de opleidingsverantwoordelijke vervangen, die met zwangerschapsverlof vertrekt. Dat is toch wel een teken van vertrouwen. Het is fijn te zien dat ik met de drive die ik heb kansen krijg van Hildegard Hermans, onze hr-director en Kathleen Dekeirel, hoofd rekrutering. Ze luisteren hier goed waar medewerkers naartoe willen en doen er alles aan om hen een interessante en uitdagende job aan te bieden. Zo rolde ik al in verschillende situaties die ik telkens boeiend vind.”

Persoonlijk contact

Het is niet eenvoudig om goede verpleegkundigen aan te trekken. De verlenging van de studieperiode maakte bovendien dat een jaar lang amper studenten afstudeerden. “Toch hebben we het afgelopen jaar goed aangeworven. De beeldvorming van het beroep is door de hele crisis bijgesteld. Sommige profielen blijven wel moeilijk om aan te trekken. Dat geldt voor medische laboratoriumtechnologen, die bijna witte raven zijn. Daarom nemen we deel aan jobbeurzen en organiseren we events voor pas afgestudeerden. Die maken kennis met onze werknemers op een comedy clinic, waarbij comedians het evenement voor studenten verpleegkunde opvrolijken. Aan hen proberen we duidelijk te maken dat het grote UZA een warme familie is.” Daarnaast wordt er gewerkt aan een nieuwe jobsite, zodat het ziekenhuis zich aantrekkelijk kan profileren.

Bij de zoektocht naar de juiste medewerkers primeert voor Laurine het persoonlijke contact. “Het zijn medewerkers die meestal naast het bed van de patiënt komen te staan, dus hechten we veel belang aan dat aspect.” Ondanks corona proberen ze zoveel mogelijk contacten in levenden lijve te organiseren, ook al moet het soms via MS Teams.

Droom

Laurine Van Beirendonck beseft dat ze in een organisatie werkt waar ze nog alle kanten op kan. “Ik heb de luxe dat ik op mijn vierentwintigste al heel wat domeinen van hr gezien heb. Wat ik hier doe, boeit me en blijft me uitdagen. Ik zie voor mezelf heel wat groeikansen bij het organiseren en geven van opleidingen. Ze stimuleerden me hier van bij het begin om te streven naar wat ik graag doe en om mijn eigen traject uit te stippelen en te realiseren. Nu wil ik vooral de kans grijpen om me verder te specialiseren en nog beter te worden.”