Privacyverklaring

Kansen geven, loyauteit krijgen

30 juli 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Aangezien talent zo schaars is, kunnen bedrijven misschien vluchtelingen een kans geven. De drempel is hoger, maar je krijgt waarschijnlijk een héle loyale medewerker. En dat straalt positief af in de omgeving van collega's en klanten.

Zes jaar geleden ontvluchtte de toen dertigjarige Iyad Aouf de bombardementen van het Syrische Homs. Vandaag is hij een uiterst gewaardeerde junior auditor bij Grant Thornton, zo schetst Ondernemen, het magazine van Etion.

Taal

Lieve Depoorter, HR manager bij Grant Thornton, vertelt hoe haar organisatie noodgedwongen ook profielen moest bekijken van mensen met een atypisch diploma, zonder de gepaste werkervaring of met relevante ervaring, maar met een taalbarrière. "We keken vooral naar het potentieel toen we Iyad ontmoetten." De stretch zou nochtans enorm zijn. Iyad spreekt ondertussen behoorlijk Nederlands, maar een intellectueel beroep als auditor uitoefenen in een taal die niet je moedertaal is, blijft een drempel. "Als er stukken worden aangeleverd door een klant of als er opleiding gegeven wordt, is dat een extra hindernis. Ook wie hem begeleidt, moest zich aanpassen." Maar Lieve Depoorter is duidelijk: "We zouden het meteen opnieuw doen. Ik raad elk bedrijf aan de stap te zetten om een vluchteling aan te werven.”

Motivatie

Ook voor de chef van Iyad was het aanpassen. Iyad Aouf onderscheidde zich echter door zijn motivatie. Aanvankelijk wilde die hem indelen bij de jaarlijkse starters, maar dat plan moest hij herzien. "Het gaat nu iets trager, maar dat is voor ons enkel een extra uitdaging. We ontwikkelden voor hem een rol op maat" aldus de leidinggevende.

"De motivatie van Iyad werkt zo aanstekelijk dat collega’s het overnemen en bovendien extra bereid zijn tijd in hem te investeren. Ook klanten reageerden heel positief op zijn komst."

Investering

De twijfel van veel werkgevers om vluchtelingen een kans te geven, is natuurlijk ingegeven door reële problemen. Er zijn de taalbarrière, de extra complexe inwerking en de idee dat de werknemer snel naar zijn eigen land zal terugkeren. HR manager Lieve Depoorter verbergt niet dat het niet gemakkelijk is en dat je wat zal moeten puzzelen en tijd investeren. Maar "wat je terugkrijgt aan loyaliteit is ongezien op onze arbeidsmarkt. De dankbaarheid van deze mensen, die je in precaire omstandigheden een kans geeft, is ongelofelijk. Wie, zoals Iyad, alles achterlaat en zoveel inspanningen moet doen om de dingen terug op te bouwen, laat dat niet lichtzinnig achter zich”.

Positieve neveneffecten

Er zijn trouwens positieve neveneffecten. Zowel collega’s als klanten reageerden heel open en positief op de komst van Iyad. HR Manager Lieve Depoorter ziet dat veel collega’s er een goed gevoel bij hebben dat ze iemand helpen: "Men is intern trots op Iyad en zijn prestaties en op het feit dat we voor hem het verschil maken."

Bron: Ondernemen, Etion