Privacyverklaring

Jouw bedrijf doen groeien? Strak plan!

7 maart 2022
Tekst
PARTNER CONTENT

Je bedrijf duurzaam voorbereiden op de toekomst doe je door de juiste skills te ontwikkelen. Een opleidingsplan helpt je jouw opleidingen af te stemmen op je doelen. En dat is niet het enige voordeel van zo’n plan. Veerle Van Asbroeck, directeur sales & marketing bij Cevora, legt uit waarom en hoe je zo’n plan indient.

Over Cevora

Cevora is de opleidingspartner van het PC 200, het grootste paritair comité van België met bijna 60.000 ondernemingen en 500.000 bedienden. Cevora-opleidingen zijn kosteloos omdat ze vooraf betaald worden via de jaarlijkse bijdragen van bedrijven en werknemers. Zo krijgt iedereen de kans om bij te leren.

Wat is een opleidingsplan?

In een opleidingsplan licht je toe welke opleidingen je je medewerkers de komende twee jaar wil laten volgen. Die periode is niet lukraak gekozen: ze valt samen met de termijn van de cao over opleiding die gesloten wordt door de sociale partners van het PC 200.

Hoor je het donderen in Keulen? Hier vind je een antwoord op je vragen over de opleidings-cao.

Met de cao en het opleidingsplan wil Cevora de bedrijven en medewerkers van het paritair comité 200 zoveel mogelijk aan het leren krijgen. Waarom? Simpel: een leercultuur helpt je je medewerkers te behouden en nieuwe aan te trekken, verrijkt het scala aan kennis en vaardigheden in je bedrijf en houdt je wendbaar in een snel evoluerende werkwereld.

“Een leercultuur helpt je je medewerkers te behouden en aan te trekken, verruimt je interne kennis en skills en houdt je bedrijf wendbaar in een snel evoluerende werkwereld.”

Waarom een opleidingsplan indienen?

Een opleidingsplan is niet verplicht. Ook zonder zo’n plan kan je medewerkers gratis Cevora-opleidingen aanbieden. Wel is het een uitstekend instrument om je ambitie te verankeren en iedereen mee te krijgen in je verhaal.

Daarnaast biedt een opleidingsplan nog enkele specifieke voordelen:

  1. Je kan Cevora-opleidingen gratis in je bedrijf organiseren. Zo hoeven je medewerkers zich niet te verplaatsen.
  2. Je krijgt een eenmalige premie van € 500 als je in de periode 2020-2021 geen opleidingsplan had.
  3. Je kan premiesaanvragen voor opleidingen die je medewerkers niet bij Cevora volgen, tot € 42 extra per dag.
  4. De Cevora-opleidingen zijn gemaakt voor bedienden, maar met een opleidingsplan kan je ook als werkgever een opleiding volgen.
  5. Elke medewerker heeft recht op 4 tot 6 opleidingsdagen. Met een opleidingsplan kan je de dagen die medewerkers niet opnemen overdragen naar anderen.

Hoe een opleidingsplan indienen?

Dat is heel eenvoudig. Kies eerst het type opleidingsplan dat bij je bedrijf past. Je hebt 3 mogelijkheden:

  1. Opleidingsverbintenis: een vereenvoudigd plan voor kmo’s zonder vakbondsafvaardiging. Dit formulier vul je in amper enkele minuten in.
  2. Suppletief opleidingsplan: een checklist voor bedrijven zonder of met vakbondsafvaardiging, maar zonder bedrijfsspecifiek opleidingsplan. Het suppletief opleidingsplan invullen duurt iets langer dan een opleidingsverbintenis indienen, maar helpt je je noden wel duidelijker in kaart te brengen.
  3. Opleidingsplan op maat: ook bedrijven die zelf een opleidingsplan uitwerken via hun vakbond kunnen dat indienen bij Cevora om van alle voordelen te genieten.

Weet je welk plan je gaat indienen? Registreer je dan via deze pagina eenmalig bij het sociaal fonds van het paritair comité 200 en verstuur je ingevulde opleidingsplan ten laatste op 31 december 2022. Voor bedrijven met een opleidingsplan op maat is 30 juni 2022 de deadline.

Ook deze bedrijven kozen voor een opleidingsplan

Overweeg je een opleidingsplan in te dienen? Je bent niet alleen! Deze twee kmo’s zetten al een aantal jaar volop in op leren en werken daarvoor ook met een opleidingsplan. Ontdek welke vruchten zij van hun leercultuur plukken.

· The curious case of Officient: Gentse start-up in hr-software waar leren centraal staat.

· The curious case of Pomax: decoratiegroothandel waar leren de interne werking verbetert.

Je medewerkers én je bedrijf doen groeien? Je vindt alle praktische informatie over het opleidingsplan op www.cevora.be/opleidingsplan.