Privacyverklaring

“Ik wil het verschil maken in mijn omgeving”

1 juli 2021
Tekst
Patrick Verhoest

Na acht maanden reflectie over haar toekomst werd Elke Willaert hr-manager bij de haar onbekende scale-up DICE-CRO, gespecialiseerd in het ontwerpen van klinische onderzoeken, biostatistiek, klinisch gegevensbeheer en medische beeldvorming.

Was het tijd voor een sabbatical of speelde een midlifecrisis haar parten? Feit is dat de carrière van Elke Willaert na 25 jaar hr bij bedrijven als DHL en Microsoft een kantelpunt bereikte. Plannen voor een bloemenwinkel of coach in een koffieshop schoten door haar hoofd. Ze gaf met spijt in het hart, maar bewust haar rol als hr director belux bij Microsoft op. Corona en een onzekere arbeidsmarkt maakten dat de periode zonder werk acht maanden duurde. Ondertussen maakte Elke Willaert de balans op. “Ik wilde meer flexibiliteit en een betere werk-levenbalans door bijvoorbeeld dichter bij huis te werken. Toch kwam ik er achter dat hr mijn passie was en zou blijven. Ik had alleen bij multinationals gewerkt waar grote machinerie me ondersteunde en heel wat voorkauwde. De grote lijnen van het hr-beleid werden centraal bepaald. Ik wilde naar een omgeving waar ik zelf kon kleuren, desnoods al eens buiten de lijntjes.”

Menselijke klik

Die omgeving kreeg vaste vorm toen Elke Willaert de vacature zag bij DICE-CRO, een scale-up die ze niet kende. Bij het bedrijf, gespecialiseerd in het ontwerpen van onder andere klinische onderzoeken, biostatistiek, klinisch gegevensbeheer en medische beeldvorming, zocht de directie een hr-manager voor haar dertig man sterke organisatie. De menselijke klik was er meteen en na amper twee gesprekken was de keuze aan beide kanten gemaakt. Ineens bleek Willaert het gehele hr-team: “Het was tijd om mijn ‘botjes’ aan te trekken en in de modder te staan. Operationele zaken uitvoeren en toch de strategische component meenemen, bleek mijn nieuw verhaal. Ik begon van een wit blad en kon alle pijlers uitbouwen, van rekrutering over een verloningsaanpak naar een erkennings- en ontwikkelbeleid. Mijn commitment is er eentje tot 2036, als ik met pensioen ga. Ik zou het alvast fijn vinden het hr-beleid dat ik implementeer rijp te zien worden.”

Terug naar de basis

De onboarding van Elke Willaert viel samen met de tweede lockdown. Haar eerste honderd dagen zijn getekend door de coronaperikelen. Toch wordt ze verwacht snel te schakelen op alle parameters. Ondanks een jaarplanning op hoog niveau, moet ze regelmatig springen in functie van de opportuniteiten en uitdagingen die zich opdringen. “In een bedrijf dat groeit, was rekruteren mijn eerste prioriteit. Het was alle hens aan dek om de juiste profielen aan boord te halen en te houden.” Elke Willaert maakt zelf de functiebeschrijvingen, screent de kandidaten en interviewt samen met de lijnmanagers. Ook het aanbod en de onboarding verzorgt ze zelf. “Het is terug naar de basis, maar dat maakt me superblij. Ik was gefrustreerd over hoe respectloos bedrijven soms omgaan met kandidaten. Nu kan ik het verschil maken en het juiste doen. En al zal ik de wereld daarmee niet veranderen, ik kan een verschil maken en impact hebben op mijn omgeving.”

Evenwicht vinden

Elke Willaert wil de balans vinden tussen het juiste doen voor haar medewerkers, de werkgever vertegenwoordigen en tegelijk performant en efficiënt zijn. Door een omgeving te creëren waarbinnen medewerkers het beste van zichzelf geven en groeien. Tegelijk wil ze het bedrijf op een hoger niveau brengen. “Het is geen eenvoudige rol voor hr om tegelijk in te zetten op een competitief hr-beleid en implementatie van technologie zonder het menselijke uit het oog te verliezen. Dat evenwicht vinden, is de opdracht.”