Privacyverklaring

HRupdate - De arbeidsdeal

17 februari 2022
Tekst
Jo Cobbaut

Werkgevers en academici noemen de ‘arbeidsdeal’ van de federale regering een gemiste kans om onze activiteitsgraad te verhogen. Daarnaast focust kritiek op nieuwe regeltjes. Sommige daarvan moeten technologie beteugelen, andere negeren het potentieel ervan.

Het principe kan nochtans niet zo moeilijk zijn: waar technologie helpt om betere diensten of producten te leveren, is ze welkom. Maar waar ze eigenlijk dient om basisregels te omzeilen, moet de regelgever optreden. De mistoestanden in de sfeer van platformbedrijven laten weinig twijfel.

Ook de regels over opleidingen vingen kritiek. Ons land scoort slecht qua opleiding voor al minder goed opgeleide en kwetsbare medewerkers. In die context lijkt een verplicht opleidingsplan redelijk. Maar een vast aantal dagen opleiding opleggen, is dan weer een recept voor een werkomgeving die niet meer bestaat. Technologie biedt betere oplossingen voor permanent leren.

Hetzelfde kunnen we zeggen over pakweg het recht op deconnectie of de vierdagenweek. Technologie creëert mogelijkheden om leven en loopbaan beter te balanceren. Maar ook risico’s. Het evenwicht daarin bereiken we eerder via een kwalitatieve dialoog op bedrijfsniveau dan via generieke regels.

Onze inspiratie deze week