Privacyverklaring

HRupdate 28 april - Naar een gestructureerd welzijnsbeleid

26 april 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Jeroen Los

Wie strategisch nadenkt over hr, komt al snel uit bij welzijn. We evolueren gestaag naar een half miljoen langdurig afwezigen, terwijl gebrek aan talent vandaag al veel projecten vertraagt.

Tijd voor een beleid dus. Federgon roept alvast op tot actie voor re-integratie van langdurig afwezigen, maar ook organisaties moeten nu gaan nadenken over een aanpak.

Die zal veelsporig zijn, met een luik werkbaarheid, preventie en re-integratie. Vandaag hebben vier op vijf werkgevers overigens géén methode voor een gestructureerd werkhervattingsbeleid.

Ook hier blijkt het belang van een mensgericht leiderschap. Wellicht moeten organisaties zelfs de link leggen met het privéleven. Het technologie-experiment van BDO doorbreekt alvast dat taboe.

Welzijn is niet langer een hr-kwestie, het is een strategische kwestie. De cijfers dwingen de overheid tot actie, de regelgeving zal aanscherpen. Paradoxaal genoeg zal net hr dan toch het verschil maken, met name als architect van een vooruitziend, veelsporig en gestructureerd beleid.

Onze inspiratie deze week