HRlearn: Facilitatie

14 januari 2020
Tekst
Jeroen Van Cauwenbergh
HRlearn: Facilitatie

We spenderen allemaal veel tijd in meetings, workshops, discussies maar vaak leveren die niet de resultaten op die we zouden kunnen verwachten.

Mensen komen naar meetings met eigen inzichten, voorkeuren en ervaringen. Er zijn machtsverhoudingen, relaties en eventueel conflicten. Maar ze hebben ook een gemeenschappelijk doel: ze moeten tot een analyse komen, een voorstel of een beslissing.

Hoe zorg je er dan voor dat deze mensen op een efficiënte manier tot dat resultaat komen? Facilitatie is hier het antwoord.

Facilitatie is meer dan vooraan het gespreksverkeer regelen. Het gaat over doelgericht een context voor samenwerking te ontwerpen en de groep te begeleiden bij het proces.

Dit ontwerp vraagt voorbereiding en vraagt het inzetten van diverse technieken:

  • Hoe zorg je ervoor dat alle informatie op tafel komt?
  • Hoe zorg je ervoor dat mensen bereid zijn om hun troeven te delen?
  • Hoe zorg je ervoor dat je de brainstorming overstijgt en tot actie komt?
  • Hoe zorg je ervoor dat mensen zich engageren voor de gemaakte keuzes?
  • Hoe ga je van idee naar plan?
  • Hoe kun je de discussie en het resultaat documenteren?

Het is een krachtige techniek om discussies vooruit te helpen, beslissingen te bespoedigen en het engagement van groepen te verhogen.

Deze opleiding wordt gegeven door David Ducheyne. David is opgeleid als facilitator in metaplanning en “strategic doing” en heeft ook een vorming visual harvesting gevolgd. Hij faciliteert sedert 1994. Tijdens zijn 25 jarige loopbaan als HR professional en directeur kon hij zijn ervaring inzake faciliteren op diverse momenten inzetten. Hij deelt heel graag de basis van facilitatie. Deze opleiding is zeer praktisch en richt zich zeer specifiek op HR-professionals.

Schrijf nu in!