Privacyverklaring

Hr-prioriteiten in 2019

18 september 2019
Tekst
Jo Cobbaut

'Selecteren en rekruteren' staat met wat voorsprong bovenaan de agenda van HR in België. Verder in hun top 5 noemen de hr-afdelingen van onze grootste bedrijven 'betrokkenheid', 'leiderschapsontwikkeling', 'talent management' en 'employer branding'.

Een ander blijkt uit onderzoek van Vlerick Management School in samenwerking met Hudson. Ze vroegen hr-afdelingen van onze BEL20 en van onze 200 grootste profitbedrijven (in termen van tewerkstelling) naar hun prioriteiten en de mate waarin ze die beheersen. Opvallende verschuivingen tegenover de 'Barometer' van 2018 is het terugvallen van HR Analytics naar een voorlaatste plaats (zie grafiek hiernaast) en het opklimmen van de prioriteit 'betrokkenheid' (engagement).

Professor Dirk Buyens en zijn team onderzochten ook welke van die prioriteiten hr-verantwoordelijken naar eigen zeggen goed beheersen. In hun eigen perceptie beheersen de hr-afdelingen van onze grootste profitbedrijven het beste het aspect 'compensation & benefits', gevolgd door sociale relaties ('industrial relationships'), retentie, selectie en rekrutering en betrokkenheid ('engagement').

Bron Vlerick Business School

De topprioriteiten leiderschapsontwikkeling en employer branding zitten dus niet bij de domeinen die het best onder controle zijn.

Ruimte voor verbetering

De onderzoekers verdeelden in kwadranten welke domeinen hr naar eigen zeggen goed beheerst en welke hun prioriteiten zijn.

Vlerick Business School

Dat leert ons meteen dat er nog wat 'ruimte voor verbetering' is voor de prioriteiten 'cultural change', 'het nieuwe werken', 'agility', de 'organisatie voorbereiden op groei' en 'digitale transformatie'.