Privacyverklaring

HR heruitvinden? Denk aan deze prioriteiten

27 januari 2021
Tekst
Gert Verlinden

Hoe verschuiven uw prioriteiten na de doortocht van de pandemie? HR staat voor nieuwe uitdagingen om als partner relevant te blijven aan de directietafel. Het werken op afstand is een blijver, medewerkers dienen vaardigheden zoals veerkracht en digitale geletterdheid verder bij te schaven, en het belang van bedrijfswaarden en -cultuur staat nu meer dan ooit op scherp.

Professor Marijke Verbruggen van de onderzoekseenheid Werk & Organisatie aan de KU Leuven en Tania Pittoors, Directeur People & Change bij KPMG zoomden in op deze uitdagingen tijdens het webinar van HRmagazine. Ze voerden er beiden onderzoek naar uit en komen tot deze twee cruciale adviezen:

  1. Positioneer HR zeker nu als een strategische partner. Neem afstand van micro-management en verdrink niet in de talrijke transactionele opdrachten. Nu de prioriteiten aan het verschuiven zijn, is het zaaks om the big picture te bewaken en het macro-perspectief in te nemen.
  2. De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat mensen essentieel zijn. Op een korte tijd hebben ze zich aangepast. Dit momentum betekent een kantelpunt om de rol van HR aan gewicht te laten winnen. De slaagkans hangt af van de rol die HR de afgelopen maanden heeft opgenomen: nam ze de leiding of stelde ze zich volgend en reactief op?

In de internationale studie van KPMG vertalen bijna 1.300 HR-leiders dat naar drie prioriteiten:

  • Leiderschap helpen ontwikkelen om van werken op afstand een succes te maken.
  • Versterken van de bedrijfscultuur met een focus op wendbaarheid en een digitale mindset bij medewerkers. Purpose en waardenbeleving spelen een centrale rol in de perceptie van werknemers over hoe hun werkgever omgaat met de coronacrisis.
  • Herbekijken van productiviteit en prestatiebeoordelingen binnen een context van toegenomen telewerk.

Een telewerkbeleid dat deze prioriteiten ondersteunt is belangrijk om de boot als organisatie niet te missen. Vertrouwen, verbinding, autonomie en samen output-doelstellingen vastleggen zijn in dat verhaal betekenisvolle pijlers.