Privacyverklaring

Hogeschool Odisee en Siemens starten nieuw duaal-lerentraject

27 april 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Siemens

Een paar studenten van Hogeschool Odisee zullen vanaf volgend academiejaar 50 van hun 60 studiepunten halen bij Siemens.

Het gaat om studenten in de opleidingen Energietechnologie en Elektromechanica van het derde opleidingsjaar. “Naast de stage en de bachelorproef zullen onze studenten er dus ook verschillende vakken volgen die ze anders bij ons aan de hogeschool zouden hebben”, zegt Bram Rotthier, opleidingshoofd Energietechnologie aan de Gentse Technologiecampus van Odisee. “Het gaat over technische vakken als programmatie, netwerken of data handling, die een zeer goede aanvulling zijn op ons studieprogramma.”

Duaal leren

“Dit soort van duaal leren, waarbij studenten hun vaardigheden niet alleen op school maar ook op de werkvloer ontwikkelen, zal alleen maar aan belang toenemen in de nabije toekomst”, duidt Annemie Vermeyen, hoofd van de opleiding Elektromechanica in Aalst. “We zijn er dan ook van overtuigd dat veel van onze studenten hun kans zullen wagen en gaan solliciteren voor die plekken. We starten op kleine schaal – één student van de campus in Gent en één student van de campus in Aalst. Later hopen we dit aantal op te krikken. Bij Siemens, dat bekend staat om zijn sterke interne opleidingen, krijgen ze een unieke kans. Dit initiatief verkleint de afstand tussen de schoolbanken en de praktijk, en is dus een absolute meerwaarde voor de opleiding.”

Ingenieurstalent stimuleren

“Het is een van onze missies om bij te dragen aan het ontwikkelen van nieuw ingenieurstalent”, zegt Eddy Nelis, Senior Vice President Siemens Digital Industries. “Voor Siemens is het cruciaal om studenten te betrekken bij onze technologische innovatieprojecten door hen regelmatig te laten kennismaken met hoogtechnologische oplossingen op het terrein. Zo krijgen de studenten al een eerste praktijkervaring, ontwikkelen ze hun professionele competenties en verkleint de afstand tussen de academische wereld en de arbeidsmarkt.”