Privacyverklaring

‘Hoeveel hr in elk land ook verschilt, het draait altijd om de mensen’

1 juni 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Nour El Hoda Abou Laban liet haar job bij PwC in Libanon achter om aan de Antwerp Management School (AMS) een master HRM te volgen.

Na haar HRM-studies in Libanon ging Nour El Hoda Abou Laban aan de slag als backoffice associate bij PwC. Omwille van haar passie voor hr had ze een hr-takenpakket extra gevraagd. Tot ze besloot alles achter te laten om een master HRM te volgen aan de Antwerp Management School. “Het betreft een programma voor een internationaal publiek. Huidige hot topics die we volgen zijn onder meer de war for talent, budgettering, de internationale arbeidsmarkt en vakbonden. We leren de internationale arbeidsmarkt en de werking van grote en kleine bedrijven begrijpen. De eenjarige master zit eivol, zodat ik moest kiezen tussen werken of voltijds deze masteropleiding volgen. Er is geen tijd om de lessen met een job te combineren.”

Leerproces

Voor Nour El Hoda Abou Laban is hr meer dan de afdeling waar je ziektebriefjes afgeeft. “Waar ook ter wereld zijn de medewerkers de beste investering van je organisatie. Hr brengt een hart en het menselijke in je bedrijf. Het is de mediator tussen de organisatie, haar leider en haar medewerkers. Iedereen moet hand in hand lopen om het werk gedaan te krijgen en er met winst uit te komen. Door in Libanon, België en recent in Madrid aan het werk te gaan voor het vak Internationale HRM, ontdekte ik dat, hoeveel hr in elk land ook verschilt, het altijd om de mensen draait. Het is goed je daar bewust van te zijn.”

Aanpassen                                                                                                                                  

De Libanese studente en haar studiegenoten uit onder meer Indië, Italië, Malta en Rusland, ontdekten dat de hr-aanpak in elk van deze landen verschilt in de details. “Het belangrijkste is dat je iedereen met respect behandelt. Het juiste talent aanwerven, verzorgen en behouden blijft de uitdaging. We leerden dat diversiteit en inclusie belangrijk zijn. Los van wie je bent en waar je vandaan komt: je persoonlijkheid is essentieel. Als je toewijding hebt voor je taken, dan kan en wil ik met je samenwerken, uit welk land je ook komt. Ook ik moest me hier aanpassen. Ik leerde een punctuelere persoon te zijn en respect te hebben voor de gewoontes uit elke cultuur.” Nour El Hoda Abou Laban zegt eindeloos veel bij te leren tijdens het jaar van de master. “Het wettelijke kader zou explicieter aan bod mogen komen, maar omdat het arbeidsrecht van land tot land verschilt, krijgen we de basis. Ik leer veel bij over bijvoorbeeld het rekruteren en de digitale wereld die daarbij komt kijken. Alles verschilt met wat ik in Libanon leerde.”

Toekomstperspectief

Volgens Nour El Hoda Abou Laban gingen de zaken in Libanon van kwaad naar erger. Door de economische crisis verlieten heel wat lotgenoten het land. Buitenlandse headhunters haalden de hr-professionals weg. Daardoor was er nog meer economische onrust. Het is een vicieuze cirkel, getuigt ze. “Ik hoop een werkvergunning te krijgen en hier aan de slag te kunnen. Net als mijn internationaal getinte klas droom ik ervan binnen Europa dé hr-weg te vinden. Zelf zou ik graag rekruteren en aan de strategische kant van talent acquistion werken. Ik wil uitdagingen op strategisch hr-vlak aanpakken.”