HET TEAM VAN... WALTER REYNAERT, chro Randstad Group Belux

1 april 2020
Tekst
Patrick Verhoest
HET TEAM VAN... WALTER REYNAERT, chro Randstad Group Belux

Hoe ziet uw hr-team eruit?
Als chro ben ik verantwoordelijk voor België en Luxemburg. Ik ben lid van het executive committee en rapporteer aan de ceo. Voor mijn hr-opdracht maak ik onderscheid tussen field hr en central hr. In België onderscheiden we diverse entiteiten – Randstad, Tempo Team en HR Solutions – evenals het hoofdkwartier. 

Voor elk van die entiteiten beschik ik over een hr-directeur, die zelf werkt met een team van businesspartners. Deze mensen kennen de business en de medewerkers zeer goed. Daarnaast heeft ook de hoofdzetel, ons shared service center, een hr-directeur. Binnen haar afdeling vinden we twee hr-businesspartners, de afdeling learning & development, een tiental learningcoaches en vier projectmedewerkers. Ook de afdeling interne communicatie valt onder haar. Ten slotte is er nog onze comp & ben directeur die verantwoordelijk is voor alles wat met verloning te maken heeft: onze vloot, ons cafetariaplan en de loonadministratie.

Wat maakt het team speciaal?
Onze medewerkers optimaal laten presteren en daar plezier aan beleven, is onze missie. We vinden het zeer belangrijk dat ze blijven groeien als professional, maar ook dat ze blijven evolueren als mens. Ze krijgen continu zaken bij in hun rugzak, zodat ze bij elk scharniermoment in hun carrière klaar zijn voor de volgende uitdaging. Speciaal aan mijn team is de combinatie – of liever integratie - van specialisten op het hoofdkantoor met hr-professionelen die van op het terrein komen en dat ook goed kennen. De sterkte is dus de opsplitsing in field en central. Vanuit het centrale gedeelte trachten we onze hr-strategie en ons hr-beleid uit te tekenen. De vertaling naar de realiteit op het terrein wordt ingevuld door hr-mensen die de business als hun broekzak kennen en weten wat leeft op het terrein. Hr is heel belangrijk bij ons, want we zijn een hr-bedrijf. Onze assets zijn onze medewerkers. We zorgen ervoor dat onze collega’s presteren, maar tegelijk leren en plezier hebben in hun werk. 

Hoe wordt het hr-team gezien vanuit de andere afdelingen?
Ik maak me sterk dat we gezien worden als vertrouwenspersoon voor de medewerkers, als businesspartner voor het management en als voorloper in de ‘change’, kortom als echte hr-professionals. Dat is iets waar we continu aan werken. Ik geloof echt dat we zo dicht bij het dagelijkse werk staan, dat ze ons daar veel vertrouwen in schenken. 

Hoe ziet de toekomst voor hr eruit in deze omgeving?
De digitalisering en big data houden ons uiteraard erg bezig. Ik schreef recent ook een vraag uit om een IT-audit te laten doen van onze hr-infrastructuur. Ik wil ons IT-landschap voor hr laten screenen om te zien of we op de goede weg zijn wat tools en de integratie ervan betreft. De volgende jaren hebben we daar stappen in te zetten. We zijn ook bezig met het implementeren van software die data uit de sytemen haalt en rapporten aflevert. Onze rekrutering hebben we uitbesteed aan Randstad Sourceright. Ook daar werken we met de nieuwste technologieën om in de toekomst gemakkelijk ons talent te vinden. Het zijn zaken waar we – al dan niet strategisch – mee bezig zijn. De grote uitdaging voor volgend jaar is alles wat met levenslang leren te maken heeft. Onze medewerkers moeten leren als een prioriteit zien, hun carrière zelf in handen nemen en hun eigen uitdagingen definiëren. Dat geldt op alle niveaus, ook bij het senior management en de directie. Daar rollen we een project uit over transformatie in digitale tijden. Dit gebeurt in samenwerking met de Londen Business School en gaat over het leiden van verandering. Ook talentmanagement, mobiliteit en werkbaar werken houden ons bezig.