Privacyverklaring

Het team van Sophie Vandamme, chro & board member bij Lidl België

1 juni 2022
Tekst
Melanie De Vrieze

Hoe ziet uw team eruit?
“Het hr-team bij Lidl BeLux bestaat uit iets meer dan honderd Lidlianen, verspreid over ons hoofdkantoor in Merelbeke en onze vijf regio’s. Het zijn gepassioneerde hr-collega’s die elke dag de beste versie van zichzelf naar boven toveren. Aan mezelf rapporteren rechtstreeks vier medewerkers.

Sven Hubin is als hr-services manager verantwoordelijk voor alle hard hr-expertisecentra. Daarmee bedoel ik de payroll, de personeelsadministratie, compensation & benefits, employment law & hr compliance en HRIS. Sigrid Van Den Berghe staat als employee life cycle manager aan het roer van alle soft hr-expertisecentra. Binnen Lidl zijn dit rekrutering en selectie, employer branding, learning & talent development, employee engagement en de vertrouwenspersonen. Claudia Lesouple is de lijm tussen onze nationale expertisecentra en de regionale hr-departementen. Zij stuurt in functionele lijn de vijf regionale hr-managers en hun teams aan. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de coördinatie van alle cross-departementale hr-projecten, van voorbereiding over implementatie tot nazorg. Ten slotte is er nog Thisbe De Rijcke, onze executive assistant. Zij zorgt ervoor dat alle zaken netjes geregeld worden zodat ik erop kan vertrouwen dat alles perfect in orde komt.

Zelf combineer ik mijn rol als hr-directeur met deze van labour relations manager. Dit blijft zo tot een nieuwe vaste collega onze ploeg komt vervoegen. Die wordt verantwoordelijk voor de sociale dialoog binnen zes juridische entiteiten, twee sectoren (retail en logistiek) en twee landen. Een hele boterham, maar ook zeer boeiende materie.”

Waarom mag uw team wel eens in de schijnwerpers staan?
“Alle hr-medewerkers van Lidl Belux zijn gouden collega’s. Mijn direct reports blinken daarin nog eens extra uit. Dat komt omdat het verbinders zijn, authentiek, open en eerlijk. Door te doen wat ze zeggen en te zeggen wat ze doen, creëren ze vertrouwen en zijn ze in staat een sterk team om zich heen te bouwen. De leden van mijn team vullen elkaar aan en bieden tegengewicht. Binnen ons team kan, mag en moet alles gezegd worden. Dit betekent dat we niet bang zijn om onze gedachten met elkaar te delen. Maar dat wil ook zeggen dat we goed naar elkaar luisteren, maar dan wel om te begrijpen en niet om te reageren. Samenwerken is de sleutel tot succes. Weet wel dat daarbij ook ruimte is voor plezier, dat vinden we belangrijk.”

Hoe kijken andere afdelingen binnen Lidl België naar hun hr-afdeling?
“Recent gaven we met ons hr-leiderschapsteam vorm aan een nieuw teamcharter, dat luidt: “Door als samenhangend hr-team met duidelijke structuur en rollen kwaliteit boven kwantiteit te stellen en de dingen op een eenvoudige manier te doen, streven we ernaar excellente businessleaders te zijn die werkgeluk uitstralen in de hele organisatie.” Meedenken met de bedrijfsstrategie vinden we belangrijk, maar bovenal bekommeren we ons over de correcte menselijke vertaalslag hiervan naar elke individuele medewerker. We staan daar vandaag nog niet honderd procent, maar ik hoop oprecht dat we gepercipieerd worden als employee champions, die zowel elke manager als elke medewerker bijstaan, ondersteunen en advies verlenen.”

Hoe ziet de toekomst van hr eruit volgens u?
Hr is altijd al beweeglijk geweest en zal dat volgens mij ook altijd blijven. Toch vind ik het lastig te voorspellen hoe het hr-landschap er over tien jaar zal uitzien. Ik ben er zeker van dat de impact van covid-19 voor een stroomversnelling in de ontwikkelingen zorgt. Steeds meer zal de focus liggen op wendbaarheid en veerkracht, zowel vanuit de individuele medewerker als vanuit de organisatie. Heel wat zaken evolueren in een steeds hoger tempo waardoor er merkbaar meer druk komt te staan op het altijd ‘aan staan’ of online zijn. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen voor organisaties en dus voor hr-afdelingen. Hoe ga je om met de gezondheid en het welzijn van werknemers en hoe draag je als organisatie bij aan een gezonde work-lifebalance? Dat vraagt in mijn ogen naar een holistischere aanpak. Hr kijkt niet alleen meer naar hoe het medewerkers fysiek en praktisch kan helpen, maar ook naar hoe het een optimale mentale ondersteuning kan bieden. Tegelijkertijd is er behoefte aan verbinding, dicht bij de medewerkers staan.”

Wat betekent dat voor de toekomst van uw team en uzelf binnen Lidl?
Zoals bij alles komt succes niet zomaar uit de lucht gevallen. Dat geldt ook voor mijn team. Het feit dat hr beweeglijk is, maakt dat er binnen mijn team voortdurend ruimte is voor groei. Wij streven ernaar dat elke Lidliaan elke dag opnieuw met goesting komt werken en ’s avonds met voldoening terug naar huis keert. We streven bij Lidl naar duurzaam werkgeluk voor elke medewerker. En dat werkgeluk evolueert doorheen de tijd, waardoor het hr-team mee moet evolueren. Onze hr-reis zal nooit af zijn, gelukkig maar. En tijdens deze reis vind ik het belangrijk om volgende wijsheid voor ogen te houden: “You’re not going to master the rest of your life in one day. Just relax. Master the day. Then just keep doing that every day!”

Wat betekent het voor u om het hr-luik van Lidl België te leiden? 
Ik voel me dankbaar voor elke seconde van elke dag dat ik met en voor dit team mag paraat staan. Dat ik hr bij Lidl kan leiden is een eer. Dat heeft ook te maken met de kwaliteit van mijn ploeg. Het geeft me niet alleen de mogelijkheid om hr aan te sturen. Als lid van de directie neem ik ook mee beslissingen over het besturen van onze organisatie, die ik op een duurzame manier mee kan doen groeien. Ik kom ook in contact met de internationale raad van bestuur. Zo kan ik invloed hebben op het hr-beleid op groepsniveau. Dat ik daar mijn steentje kan bijdragen, is fantastisch.”