HET KLEINER GEHEEL. De voetballende gladiatoren

29 oktober 2020
Tekst
Ralf Caers
HET KLEINER GEHEEL. De voetballende gladiatoren

In ‘Het Kleiner Geheel’ fileert Ralf Caers de actualiteit en zoekt hij uit wat we van het wereldtoneel moeten onthouden om ons eigen leven en werk beter te maken. Deze week: De nieuwe Vlaamse coronamaatregelen.

U moet er vast ook nog even van bekomen, maar u heeft het wel degelijk juist gehoord: het professionele voetbal zal blijven doorgaan. Hoera!? Na de persconferentie haastte de bevoegde minister zich om aan een journalist te suggereren dat voetballers elkaar best niet zouden vastpakken na een doelpunt. Al was het maar omwille van hun voorbeeldfunctie.

Nu moet je toch maar een professionele voetballer zijn. Je mag niet meer op café, want de horeca hebben we op slot gedaan. Je mag ook niet naar een bioscoop, want dat is blijkbaar enorm gevaarlijk. Maar voetballen op topniveau, dat mag je wel. Je teamgenoten zullen wel zo slim zijn om je niet te bespringen als je scoort. Je tegenstanders zullen zeker de sociale afstand bewaren bij hun tackle en je trainer vindt het heus niet erg als er gaten van anderhalve meter zitten in het muurtje bij een vrije trap. Tot slot komen positieve testen alleen maar op training voor. Dixit de halve A-kern op de bank. De zitbank, thuis in quarantaine.

Voetbal is voor de tweede golf wat de doe-het-zelf-ketens en de containerparken waren voor de eerste golf. Mensen moeten een bezigheid hebben. We hebben ons al ongelofelijk verbeterd sinds Jesus een kruis trok over zijn aardse verblijf, maar soms lijkt het er op alsof de Romeinen nog altijd aan de macht zijn: Brood en spelen.

Als ik dit weekend naar het voetbal kijk, dan doe ik dus eerst mijn ogen dicht. Ik beeld me in dat ik naar het Colosseum ga. De voetballende gladiatoren staan al klaar om met en tegen elkaar te strijden, louter voor het vertier van de virtuele massa. Gezondheid is voor hen ondergeschikt aan de glorie die hen op het einde van de strijd te beurt zal vallen. Niemand van hen twijfelt aan zijn lot, al was het maar omwille van de korting op de RSZ-bijdragen waarvan ze al jaren profiteren.

In elke seconde van die match zal ik zekerheid en geluk vinden. Zekerheid in de wetenschap dat deze vertoning enkel thuishoort in een arena en geen enkele waarheid heeft in de werkelijkheid. Geluk omdat ik wél deel mag uitmaken van de echte wereld en ik dus wél mijn voorzorgen kan nemen. En dat doe ik, elke dag, zodra ik thuis vertrek.

Klaag dus niet meer over de voetballers, lieve mensen. Het is de bal die je vervloekt.

Ralf Caers is professor HRM aan de KULeuven, gastprofessor HRM aan de Ehsal Management School en de Universiteit Hasselt en zaakvoerder van de coachingpraktijk Passiemento.