Privacyverklaring

Grote nood aan personeel in woon-zorgcentra

11 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Terwijl de piek in de ziekenhuizen onder controle blijkt, zijn er nog steeds handen tekort in de woon-zorgcentra (WZC).

Hoewel de werkdruk in de woon-zorgcentra in april 2020 piekte, steeg de activiteitsgraad  (hier uitgedrukt als het percentage gewerkte dagen) niet navenant. In tegendeel: zij nam zelfs licht af. Dat komt door meer afwezigheden wegens ziekte. Die verdubbelden bijna in de periode van week 10 tot week 14 .

Volgens Ellen Froeyman, juridisch expert Social Profit bij SD Worx, duidt de combinatie van sterk toegenomen werkdruk met een afgenomen activiteitsgraad op een grote nood aan extra personeel vanuit andere zorginstellingen. “Gelukkig valt in de laatste week van april (week 18) ziekte (van minder dan een maand) terug tot 3,7%, terwijl dit in de weken 12 t.e.m. 15 toch boven de 7% lag. Voor de hand liggende redenen zijn beter beschermingsmateriaal en het afvlakken van de curve.” 

Veel vakantie wordt er niet opgenomen; al lukte dit wel deels in eerste week van de paasvakantie (week 15), maar vooral in de week van Pasen (tweede week paasvakantie – week 16). Toen waren er 27% afwezigheden door vakantie, het dubbele van een normale week.

In deze sector wordt het zorgpersoneel vanwege corona niet op tijdelijke werkloosheid gezet.  

Soepele oplossingen

Tamara Troucheau, sr. legal consultant bij SD Worx: “Door de gestegen zorggraad hebben onze zorginstellingen nood aan een soepele oplossing, zonder te veel administratie, die toelaat van de ene op de andere dag extra gespecialiseerde zorg in te schakelen. Het principe van uitwisseling lijkt evident, maar niets is minder waar. Het vergt immers niet alleen gespecialiseerde kennis van de loon-en arbeidscondities; de gekozen juridische contractoplossing heeft ook een impact op de financiering. Via een aannemingsovereenkomst wijzigen we bv. de financieringsstroom niet. Je wilt niet dat de medewerker of de betrokken werkgevers voor verrassingen komen te staan op het eind van de maand.”

Vertaalslag naar wat werkgever gaat betalen 

Ellen Froeyman van SD Worx: “Hoewel werkgevers snel op de bal willen spelen, zullen nieuwe oplossingen juridisch in orde moeten zijn. De loon-en arbeidsvoorwaarden tussen werkgevers verschillen; dat kan gaan over kleine verschillen bv. in maaltijdcheques of grotere verschillen zoals een nachttoeslag of premies. Een voortraject of screening is geen overbodige luxe. Zo zal een werkgever, die zijn personeel ter beschikking zou stellen, de loon-en arbeidsvoorwaarden van de andere werkgever moeten naleven. Dit kan betekenen dat een werkgever plots een leverancier van maaltijdcheques moet selecteren voor een beperkt aantal maaltijdcheques.”

Dat is te vermijden door te kiezen voor een van de volgende alternatieven.

“De uitwisseling van personeel kan gemakkelijker: zowel via een contract van bepaalde duur (met de schorsing van de lopende arbeidsovereenkomst) als via de piste van een aannemingsovereenkomst kunnen de eigen loon-en arbeidsvoorwaarden blijven doorlopen. Dat is administratief veel eenvoudiger.”

Juridische aandachtspunten bij vrijwillige overuren

In het kader van het coronavirus besliste de regering op zaterdag 11 april het aantal vrijwillige overuren van 1 april tot en met 30 juni 2020 in kritieke sectoren tijdelijk te verhogen met 120 overuren, vrijgesteld van sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing.

Er is pas sprake van vrijwillige overuren als die overuren gepaard gaan met een schriftelijke en voorafgaand akkoord van de werknemer en bij een overschrijding van het gepland rooster en arbeidsduurgrenzen in de instelling.

“We krijgen ook heel wat vragen over de arbeidstijd en de juiste toepassing van de vrijwillige overuren. Zeker in de zorg waar verruimde arbeidsduurgrenzen mogelijk zijn. Dit geldt niet alleen voor voltijdse medewerkers maar ook voor deeltijds personeel dat extra prestaties wil leveren in deze crisis.”

Bron: SD Worx