Privacyverklaring

Gelukkig thuis, gelukkig op het werk

1 juni 2022
Tekst
Peter Ooms

En omgekeerd. Dat toont alvast een eerste onderzoek aan naar medewerkers die steun zoeken bij collega’s en de correlatie tussen het werk en thuis.

De onderzoekers stelden vast dat mensen die steun zoeken en op begrip kunnen rekenen bij collega’s op het werk daardoor hun taken thuis beter kunnen organiseren. Ze spelen die voordelen vaak ook door naar hun partner. Het werkt ook omgekeerd: een medewerker die van zijn partner ondersteuning en begrip krijgt, zal op kantoor ook creatiever en met meer toewijding uit de hoek komen. “Dergelijke zaken zijn voorheen wel onderzocht, maar op een heel algemene manier. Wij kijken nu meer in detail naar het type van relatie tussen partners en de rol van de leidinggevende en van de collega’s. Zo hebben we gezien dat die transfer alleen goed werkt in een liefdevolle relatie gekenmerkt door onvoorwaardelijke steun tussen de partners.”

Dat zegt Jakob Stollberger die in het kader van onderzoek naar de new world of work samenwerkt met collega’s Yasin Rofcanin en Mireia Las Heras. Zij focussen op de interactie tussen de situaties van werknemers op het werk en thuis.

Een luisterend oor

De onderzoekers stelden ook vast dat de impact van de collega’s veel groter is dan van een leidinggevende. “Om bijvoorbeeld thuis voor een ziek kind te zorgen, moet een collega allicht zelf langer werken, taken overnemen, enzovoort”, zegt Jakob Stollberger.

Daarnaast is er tussen collega’s meer begrip omdat hun situatie vergelijkbaar is. Die collega biedt dan ook sneller een luisterend oor en emotionele ondersteuning. Ten slotte willen werknemers de hiërarchie liever niet inschakelen om zo een mogelijk stigma te vermijden en de carrièrekansen gaaf te houden.

Maar wat kunnen managers wel doen? “Deze manier van collegiale ondersteuning toestaan en stimuleren. Leidinggevenden moeten het mogelijk maken dat collega’s onderling oplossingen zoeken en zichzelf dus helpen. Het bedrijf moet die cultuur van steun stimuleren. Uit ons onderzoek blijkt dat organisaties daar zelf ook beter van worden door een grotere toewijding en meer creativiteit van de medewerkers.”

Tegelijk is het moeilijk om dit instrumenteel aan te pakken en precies geformuleerde doelstellingen te behalen. Dat komt omdat een deel van het voordeel gaat naar de partner en dus ook naar diens werkgever. Allicht belangrijker is dat werkgevers beseffen dat de liefdesrelaties van de medewerkers een privématerie zijn en blijven.