Privacyverklaring

Potentieel en leerbereidheid winnen aan belang voor financiële profielen

1 september 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De lockdown heeft de krapte op de arbeidsmarkt voor financiële profielen niet verminderd. Dat leidt tot een ander aanwervingsbeleid. Dat bleek uit de reacties tijdens de rondetafel over Finance in de IT-sector.

Ingrid Robberechts (senior loyalty manager Waterfront): “Met de evolutie in de vraag van klanten naar financiële profielen, moeten we ons zelf ook anders opstellen en anders gaan aanwerven. We mikken intussen veel minder op parate kennis en ervaring, maar veel meer op een flexibele houding en de nodige ambitie. Het gaat nu veel meer om het potentieel dat we zien in de kandidaten.”

Katelijne Leemans (cfo SAP Belux) vindt het niet eenvoudig om nieuwe mensen aan te trekken: “We rekruteren daarom regelmatig van andere afdelingen, waarna we zelf instaan voor de training, coaching en mentoring.”

Pieter Bols (finance manager Axxess IT Consultancy) ziet het profiel van de financiële medewerker volop in beweging. “Boekhouders zouden vroeger misschien twintig jaar voor hetzelfde bedrijf hebben gewerkt. Dat gebeurt kan nu bijna niet meer. Ze moeten bovendien meer kennis hebben van IT, van de operationele zaken, maar ook de juridische kant van BTW, vennootschapsbelasting, enzovoort. Maar niet iedereen kan alles, daar moeten we ons ook bij neerleggen. Tegelijk zien we dat de markt krap is.”

Ook Pieter Bols kijkt net als Ingrid Robberechts meer naar “de persoonlijkheid en naar de wil om bij te leren.”

Ingrid Robberechts: Toch zien we nu dat de krapte op de arbeidsmarkt afneemt. Dat merk je ook aan de freelancers die stilaan hun eigen eisen wat terugschroeven. Ik stel vast dat ze nu weer wel manuele taken willen uitvoeren. Ze willen ook weer verder rijden voor een opdracht.

Dit is een fragment uit een groot rondetafelgesprek over Finance in de IT-sector dat verschijnt in de volgende uitgave van FDmagazine.