Privacyverklaring

Federgon wil VDAB meer in rol van regisseur

10 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
VDAB

Federgon publiceert een resem aanbevelingen om onze arbeidsmarkt uit zijn corona-infarct te halen. De federatie van hr-dienstverleners en arbeidsbemiddelaars wil onder meer dat de VDAB meer de rol van regisseur opneemt. Voorts moet de bemiddelaar vooral kiezen voor versterkte samenwerking met partners.

“Deze crisis is een uitgelezen kans om de regiefunctie ten volle op te nemen,” zo schrijft Federgon, “en te komen met gedetailleerde data-analyses over de impact van de crisis, maar vooral ook om de nodige conclusies te trekken met betrekking tot de noodzakelijke dienstverlening. Snel evalueren en (om-)schakelen zullen hierbij belangrijk zijn.”

Federgon stelt met voldoening vast dat de krijtlijnen voor de uitvoering van deze regiefunctie vastgelegd zijn in het Vlaams Regeerakkoord. Daarin staat dat VDAB haar aanbod maximaal moet bereiken vanuit een regisseursrol in samenwerking met private en publieke partners. Die aanpak voorziet ook in versterkte samenwerkingen en uitbestedingen om de expertise van partners in huis te halen. Waar andere private of publieke partners een onvoldoende en/of onvoldoende passend aanbod bieden, kan VDAB ook de actorrol op zich nemen. 

Hefboom op bestaande instrumenten

Federgon vindt dat bestaande instrumenten en actoren optimaal moeten worden ingezet in deze crisis. “Mobiliseer het activerend vermogen van arbeidsmarktintermediairs en benut netwerkeffecten.”

De federatie doet ook aanbevelingen om de nodige capaciteit aan dienstverlening voor de arbeidsmarkt snel te ontsluiten.

  • Maak keuzes. Verschuif (eventueel tijdelijk) middelen in functie van de behoeften en om het bereik te maximaliseren.
  • Breid de inschakeling van partners uit om concrete doelstellingen te bereiken inzake oriëntering, begeleiding, bemiddeling, opleiding, werkervaring, …
  • Maak gebruik van instrumenten (tenders, vouchers, …) om te sturen op resultaten.
  • Versterk de samenwerking met partners met het oog op een snelle en kwalitatieve matching.
  • Schakel partners in om cursisten op het einde van een begeleiding, opleiding, of oriëntering, te laten doorstromen naar de arbeidsmarkt.
  • Voer een plaatsingspremie in voor intermediairs die een plaatsing realiseren van werkzoekenden die speciale aandacht vragen. Hier kan, in functie van de beoogde doelgroep, de afstand tot de arbeidsmarkt, het beoogde resultaat, … voldoende gemoduleerd worden om een optimaal effect te verkrijgen.
  • Voer een activeringspremie in voor nieuwe werknemers na x maanden tewerkstelling.

Relance arbeidsmarkt Vlaanderen