Privacyverklaring

Extra maatregelen om tijdelijke werkloosheid aan te vullen

16 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De Kern uitgebreid met de partijen die de federale regering steunen, heeft vrijdag een akkoord bereikt over een reeks aanvullende steunmaatregelen die deel uitmaken van het derde luik van het Federaal Plan voor Sociale en Economische Bescherming.

Ter herinnering: op 6 juni werd een eerste reeks maatregelen goedgekeurd. Toen werd overeengekomen om in een tweede fase na te gaan wat er aan dit pakket maatregelen kan worden toegevoegd.

De nieuwe overeengekomen steunmaatregelen kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld. Een eerste deel betreft het aanmoedigen van investeringen. Denk aan een tax-shelterregeling, investeringsaftrekken enzovoort. Een tweede deel betreft de arbeidsorganisatie. Het gaat over een aangepaste regeling coronawerkloosheid, een specifieke arbeidsduurvermindering, uitgebreid corona-ouderschapsvelof en een vergoeding voor telewerk.

Coronawerkloosheid

De creatie van een aangepaste coronawerkloosheid bestaat uit een overgang van tijdelijke werkloosheid door coronaovermacht naar de klassieke economische werkloosheid. Deze ‘overgangsvorm’ van economische werkloosheid kan worden gebruikt door bedrijven die een omzetdaling van 10% oplopen. De werknemer zal per maand werkloosheid twee dagen opleiding volgen en blijft 70% van zijn laatste geplafonneerde loon ontvangen.

Arbeidsduurvermindering

Het kernkabinet voorzag eind vorige week ook de mogelijkheid voor ondernemingen in herstructurering of die in moeilijkheden verkeren, om de arbeidsduur te verminderen in afwachting van de hervatting van hun normale activiteiten en om ontslagen te voorkomen. Dat kan via:

  • een collectieve arbeidsduurvermindering;
  • het tijdskrediet;
  • of het tijdskrediet eindeloopbaan waarvan de toegang met een uitkering zal worden verlaagd van 57 tot 55 jaar.

Corona-ouderschapsverlof

Er wordt ook een uitbreiding mogelijk van de toegang tot corona-ouderschapsverlof. Het loopt tot 30 september met een uitkering die wordt verhoogd tot 150% voor éénoudergezinnen en gezinnen met een kind met een beperking.

Kosten voor telewerk

De door telewerkers gemaakte kosten zullen gemakkelijker kunnen worden vergoed, tot een maximum van 127 euro per maand, met het oog op een beter evenwicht in de toekomst tussen werk en privé.

Bron: Sophie Wilmés