Privacyverklaring

Europese Commissie lanceert agenda voor gendergelijkheid

8 maart 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Etienne Ansotte

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen liet Internationale Vrouwendag niet passeren zonder wetgevend werk aan te kondigen. Er komen initiatieven tegen geweld binnen families en ter bevordering van onderwijs, de balans tussen leven en werk en betere kinderopvang. Er komt ook een directieve voor loontransparantie.

In haar toespraak in het Europees Parlement vorige week greep Commissievoorzitter Ursula von der Leyen Internationale Vrouwendag aan om een aantal initiatieven aan te kondigen. De Commissievoorzitter liet de kans niet liggen om hulde te brengen aan drie vrouwelijke wetenschappers aan het hoofd van de drie teams de eerste vaccins ontwikkelden tegen het coronavirus. De Duitse Özlem Türeci, de Britse Sarah Gilbert en de Amerikaanse Kizzmekia Corbett leidden het pad naar respectievelijk BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

Europese Peiler Sociale Rechten

De Commissie maakt werk van nieuwe wetgeving. Een eerste initiatief betreft wetgeving tegen geweld tegen vrouwen, een probleem dat verergerde tijdens de lockdowns.

Een tweede peiler bestaat uit initiatieven voor degelijk onderwijs voor meisjes en vrouwen, ook wetenschappelijk onderwijs.

Ten derde komt er een Actieplan voor een Europese Peiler Sociale Rechten. Die mikt op een betere participatie aan de arbeidsmarkt voor mannen en vrouwen, met ambitieuze doelstellingen inzake jobs, skills en armoedereductie.

Meer balans tussen werk en leven

Eén element daarvan wordt een ruimere participatie door ook meer vrouwen aan het werk te krijgen: tegen 2030 wil Europa minstens 78% van de volwassenen aan het werk en “dat kan alleen met meer vrouwen op de arbeidsmarkt. Maar daarvoor moeten we meer vooruitgang maken op het vlak van de werk-leven-balans.”

Meer ouderschapsverlof

En om die te bereiken wil de Commissie investeren in ouderschapsverlof voor moeders en vaders. Er zijn investeringen nodig in kinderzorg en goede scholen en een garantie dat ouders van alle sociale achtergronden hun kinderen naar opvang en school kunnen sturen. Dat zal dan weer de basis leggen voor vrouwen om tegelijk moeder te zijn en een carrière uit te bouwen.

Loontransparantie

Ter bevordering van die carrière komt er dan weer een directieve voor loontransparantie. De uiteindelijke doelstelling is gelijk loon voor gelijk werk, maar daarvoor heb je transparantie nodig. Vrouwen moeten duidelijk kunnen zien of ze fair verloond worden, zodat ze ook actie kunnen ondernemen.

Genderquota in raden van bestuur

Vrouwen moeten ook in privébedrijven de top kunnen bereiken, iets waarvoor Von der Leyen al vocht als minister in Duitsland. “En ik zal niet stoppen om aan te dringen op genderquota in raden van bestuur tot er een behoorlijk systeem bestaat in alle Europese landen.”

Europa vervrouwelijkt

Ursula von der Leyen stelt tevreden vast dat Europa in de goede richting evolueert. Zelf is ze de eerste vrouwelijke Commissievoorzitter en binnen de Commissie is er nu genderbalans. Bovendien worden vijf EU-regeringen geleid door vrouwen. Estland kent zelfs een vrouwelijke President én een Eerste Minister. Griekenland verkoos met Katerina Sakellaropoulou zijn eerste Griekse President.

Lees ook:

Europese Commissie wil loontransparantie afdwingen