Essenscia: schep ruimte voor tijdelijk werklozen in cruciale sectoren

26 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Essenscia: schep ruimte voor tijdelijk werklozen in cruciale sectoren

Maak het voor wie tijdelijk werkloos is door de coronacrisis mogelijk om op een flexibele manier bij te springen in cruciale sectoren waar een personeelstekort dreigt, zoals transport, supermarkten, land- en tuinbouw of de voeding-, energie- en zorgsector.

Zo luidt een voorstel tot intersectorale solidariteit van essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences. De tijdelijke werkloosheid in de chemie-, kunststoffen- en farmasector bedraagt momenteel slechts zowat 10 procent, maar essenscia vraagt ook die medewerkers en bedrijven om burgerzin te tonen en te helpen waar de nood het hoogst is.

Met de versoepeling van de systemen voor tijdelijke werkloosheid door overmacht heeft de overheid goede maatregelen genomen om de eerste economische schokken op te vangen, zo vindt essenscia. Intussen kunnen meer dan één miljoen Belgen op deze regeling terugvallen.

Aan de andere kant kampen heel wat sectoren met nijpende personeelstekorten. Dit zet de bevoorrading en werking van een aantal cruciale activiteiten erg onder druk, vooral in transport en distributie, energievoorziening, de zorgsector, de warenhuizen en de voedings- en verpakkingsindustrie. Daar zijn heel wat zinvolle jobs te doen.

Geen extra premies, wel meer solidariteit

Daarom vraagt essenscia dat wie tijdelijk werkloos is door overmacht, op een administratief eenvoudige manier elders aan de slag kan gaan. Uiteraard moeten de hygiënevoorschriften en de regels van sociale afstand op elke werkvloer maximaal gegarandeerd worden. Wie wil werken, moet dit in de eerste plaats op een veilige en gezonde manier kunnen doen.

De suggesties om in cruciale sectoren extra premies te geven aan werknemers die niet kunnen thuiswerken en zich dus naar het werk moeten verplaatsen, zijn ongetwijfeld goedbedoeld maar contraproductief en onbetaalbaar.  

“Het coronavirus heeft een ongeziene impact op onze samenleving en economie. Alleen samen kunnen we deze gezondheidscrisis overwinnen", zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia. "Niet door met een opbod aan premies de overheid op kosten te jagen en sectoren tegen elkaar uitspelen. Wel door de krachten te bundelen en burgerzin te tonen."