Privacyverklaring

ENGIE Academy wil meer technisch talent vinden en vormen

7 oktober 2020
Tekst
Jo Cobbaut

ENGIE lanceerde op 6 oktober een heuse Academy. De energieleverancier heeft jaarlijks tot 800 nieuwe technici nodig. Langs de klassieke kanalen zijn die niet te vinden, dus zal de ENGIE Academy de vijver vergroten.

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux, kwam persoonlijk naar Desteldonk in de Gentse haven om de ENGIE Academy te openen. “Jongeren kiezen nog te weinig uit eigen beweging voor technische vakken. Deze opleidingen openen nochtans de deur naar de beroepen van morgen en bieden garantie op onmiddellijke toegang tot de arbeidsmarkt,” zo stelde Philippe Van Troeye. Samen met opleidings- en arbeidsbemiddelingsorganisaties zal ENGIE Academy de professionals opleiden die vorm zullen geven aan de koolstofneutrale wereld die ENGIE wil bouwen. “ENGIE Academy zal een sociaal geëngageerde lokale speler zijn, met aandacht voor de verwachtingen van werkzoekenden en mensen die zich vandaag in een kwetsbare positie bevinden.”

De ENGIE Academy mikt op sterke partnerschappen met regionale opleidings- en arbeidsbemiddelingsorganisaties zoals VDAB, Actiris en Forem.

Vier doelstellingen

De Academy wil iets doen aan het fenomeen dat te weinig jongeren kiezen voor technische opleidingen, hoewel die garantie bieden op een job. Daarnaast beantwoorden sommige technische opleidingen niet meer voldoende aan de behoeften van bedrijven. En dat terwijl een groot deel van de tienduizenden vacatures die momenteel openstaan in ons land gericht is op technische profielen. ENGIE Academy formuleert daarom vier doelstellingen:

Extra technici vormen

ENGIE Academy heeft de ambitie om mensen zonder werk en met of zonder technische achtergrond op te leiden. Daarvoor bundelt de nieuwe organisatie haar krachten met VDAB, Forem, Actiris en beroepsverenigingen om opleidingen in domeinen als elektriciteit, HVAC en mechanica aan te bieden.

Deze opleidingen worden decentraal georganiseerd en worden gegeven door medewerkers van ENGIE en door erkende lesgevers.

Het programma combineert theorie met praktijk en duurt 1 tot 4 maanden. Wie het opleidingsparcours met succes afwerkt, ontvangt een jobaanbod bij ENGIE. De Academy wil op korte termijn 150 nieuwe medewerkers per jaar opleiden en rekruteren, om te evolueren naar 200 tot 300 medewerkers op middellange termijn, en dat op een totaal van 800 technische profielen die jaarlijks gerekruteerd worden.

Steun aan technische scholen

ENGIE Academy zal meer dan 400 studenten per jaar verwelkomen voor bezoeken, stages en duale opleidingen. De stages dekken alle historische specialisaties van ENGIE, hoofdzakelijk in de domeinen elektriciteit en elektromechanica.

ENGIE Academy zal ca. 10 technische opleidingen en stages aanbieden voor leerkrachten. Ze kunnen ervoor kiezen om een expert te vergezellen op een specifieke missie of om deel te nemen aan een technische opleidingsmodule.

Jongeren helpen om hun roeping te vinden

Te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding. Nochtans openen deze opleidingen de deur naar de beroepen van morgen en bieden ze garantie op een vlotte toegang tot de arbeidsmarkt. ENGIE Academy zal naar scholen trekken en zal scholieren verwelkomen om hun interesse voor technische beroepen aan te wakkeren. Vanaf het zesde leerjaar van de basisschool zullen leerlingen kunnen deelnemen aan speelse initiatiesessies rond technische beroepen. Op deze manier wil ENGIE jaarlijks meer dan 200 jongeren en hun ouders bereiken.

Medewerkers voortdurend opleiden

ENGIE wil ook dat werknemers blijven bijleren doorheen hun volledige carrière. ENGIE Academy richt zich ook op de medewerkers van ENGIE en zal hun professionele ontwikkeling waarborgen.

ENGIE Academy biedt een heel gamma aan opleidingsmodules in 11 verschillende technische domeinen, gaande van elektriciteit, mechanica en instrumentatie tot HVAC, hernieuwbare energie, waterbehandeling, etc. Elk jaar zullen 5200 elektriciteits- en dienstenexperts van ENGIE een technische opleiding volgen bij ENGIE Academy.

De Academy in kerncijfers

  • Technische profielen die jaarlijks door ENGIE in België worden aangeworven: 800
  • Opleidingsmodules voor leerkrachten: 10
  • Werkzoekenden die jaarlijks opgeleid en gerekruteerd worden: 200 tot 30
  • Interne opleidingsmodules: 47
  • Scholieren opgeleid via stages, bezoeken en duale opleidingen per jaar: 400
  • Jongeren die gesensibiliseerd worden over technische beroepen per jaar: 200
  • Externe partnerschappen: 16
  • ENGIE-medewerkers die een technische opleiding volgen per jaar: 5200
  • Opleidingscentra: 8
  • Inschrijvingen voor technische en veiligheidsopleidingen per jaar: 8300

Meer info : www.engie-academy.be