Privacyverklaring

Elektriciteitskosten kunnen voortaan ook als voordeel alle aard

6 september 2021
Tekst
Partner Content

Het voorbije jaar hebben nogal wat medewerkers hun bureau op kantoor weinig gezien. Hoewel telewerk een pak voordelen biedt, heeft het ook minder aangename neveneffecten. Denk maar aan de elektriciteitsrekening van uw medewerkers die door al dat thuiswerk gestegen is. En daar bovenop was er recent ook nog de aankondiging dat de energieprijzen zullen stijgen. Gelukkig is er goed nieuws, want wist u dat u als werkgever voortaan ook voordelig kunt tussenkomen in de kosten voor elektriciteit?

Steeds meer bedrijven schakelen over op een plan flexibel verlonen, ook wel gekend als een cafetariaplan. Met het flexibiliseren van het loon geven zij hun medewerkers de kans om hun loon deels zelf samen te stellen. Medewerkers kunnen in ruil voor een deel van hun loon, bonus of eindejaarspremie kiezen uit een reeks loonelementen die vooraf door de organisatie werden bepaald. Dat kan bijvoorbeeld gaan over extra verlofdagen, een bedrijfsfiets, ICT-materiaal of warrants. Telewerk zat al enkele jaren in de lift, maar de meeste bedrijven waren er voor de uitbraak van de pandemie nog niet structureel mee bezig. Intussen zien zowel werkgevers als medewerkers er de voordelen van in en evolueren we naar een hybride werksysteem – een paar dagen per week van thuis en enkele dagen op kantoor. Dat heeft niet alleen invloed op de manier van (samen)werken, maar het heeft ook invloed op de verloning van medewerkers en de mogelijkheden die uw organisatie kan aanbieden in het cafetariaplan, want die zijn in veel bedrijven nog steeds gericht op 100% kantoorwerk.

Telewerk

Wie de voorbije jaren een plan flexibel verlonen invoerde, koos voornamelijk voor enkele klassiekers onder de loonopties. Denk aan een bedrijfswagen, een fiets, ICT-materiaal ... Andere populaire keuzes zijn extra vakantiedagen, de terugbetaling van ambulante kosten of van het individuele pensioensparen of een aantrekkelijkere bonus bijvoorbeeld in de vorm van warrants. Dankzij deze dynamische manier van verlonen krijgen medewerkers meer inspraak en kunnen ze keuzes maken naargelang hun specifieke behoeften. Dan lijkt het maar logisch dat werkgevers nu ook telewerk in zo’n plan opnemen.

Voor de uitbraak van COVID-19 had mobiliteit uiteraard een stevig aandeel in de lijst met opties van een cafetariaplan en het hoeft niet te verwonderen dat de bedrijfswagen als keuze met stip op één staat. Op vlak van mobiliteit staat er de komende jaren veel te veranderen met de verplichting tot elektrische bedrijfswagens tegen 2026. Maar we moeten er ook rekening mee houden dat veel medewerkers gemiddeld minder vaak naar kantoor zullen pendelen en baat hebben bij alternatieven om hun nieuwe thuiskantoor te optimaliseren. Een ergonomische bureaustoel, een tablet, een tweede beeldscherm, … Het zijn stuk voor stuk interessante opties om te overwegen.

Elektriciteit als voordeel alle aard

Nieuw is dat ook elektriciteitsverbruik voortaan als voordeel alle aard kan aangeboden worden via een plan flexibel verlonen. Wie vroeger de hele werkdag op kantoor doorbracht en nu meerdere dagen van thuis werkt, heeft het wellicht al gemerkt: de elektriciteitsfactuur is gestegen. Ondertussen horen we onheilspellende berichten over hogere elektriciteitsprijzen die de rekening vanaf dit najaar nog meer omhoog kunnen duwen.

“Naar analogie met internet at home, kan de werkgever voortaan de elektriciteitsfactuur van een medewerker voor een bepaald bedrag ten laste nemen. Belangrijk om weten is dat zowel werkgevers als medewerkers de normale sociale bijdragen op dit energievoordeel blijven betalen en er ook vakantiegeld op is verschuldigd. De winst zit weliswaar in het feit dat niet de werkelijke waarde wordt belast maar enkel een lager forfait,” licht Rudy Lardon, legal consultant bij Attentia toe.

Medewerkers betalen uiteindelijk dus enkel belastingen op het forfaitaire voordeel. Dat zorgt niet alleen voor een minder hoge elektriciteitsfactuur, het helpt werknemers ook om op het einde van de rit een groter aandeel van hun brutoloon over te houden.

Vond u dit waardevol advies? Mis dan onze andere interessante e-tips niet!

Registreer u nu en ontvang gedurende vier weken enkele handige actuele tips rond verloning en HR van de experts bij Attentia.

Meer in het topic: flexibele verloning