Privacyverklaring

Een opgejaagd gevoel mag je niet negeren

15 oktober 2019
Tekst
Partner Content

Veel mensen voelen op het werk een opgejaagd gevoel. Ook al is er geen reden om dat meteen met een burn-out te associëren, is het evenmin een goed idee om het als leidinggevende af te doen als een voorbijgaand ongemak. Wees alert voor de signalen

De oorzaak kan velerlei zijn. Misschien vindt een werknemer dat zijn takenpakket te ruim is geworden of zodanig is geëvolueerd dat het niet meer overeenkomt met wat hij graag wil doen. Misschien is het evenwicht in het team zoek, waardoor het werk teveel op dezelfde schouders terechtkomt. Is er een persoonlijk probleem? Of is het gewoon een specifieke opdracht die voor een ongemakkelijk gevoel zorgt. Vaak zijn mensen geneigd om dergelijke situaties voor zich te houden en zich bijvoorbeeld om loyauteitsredenen te schikken in de nieuwe situatie. En dat is niet het beste idee.

Praat en expliciteer

Om te vermijden dat mensen zich gestresseerd beginnen te voelen en die stress zich opbouwt, kunt u uw werknemers best duidelijk maken dat er ruimte is om over dit soort ongenoegens te praten. Misschien is een gesprek en enkele concrete afspraken op zich al voldoende om de opgehoopte spanning voor een groot deel te doen verdwijnen. Het is belangrijk om je verwachtingen naar elkaar toe duidelijk te expliciteren en inzage te geven in wat je graag doet en kan.

Beleid om burn-out te voorkomen

Een opgejaagd gevoel is nog geen burn-out maar stressgevoelens negeren, kan er wel toe leiden dat een tijdelijke gevoel van onbehagen en stress zich opbouwen en burn-out in de hand werken. Investeren in een beleid om burn-out te voorkomen, is bijgevolg een manier om uw werknemers weerbaarder te maken en te vermijden dat ze uitvallen.

Voldoende gezonde beweging

Gezonde beweging helpt niet alleen overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen, het heeft ook diverse positieve effecten op het functioneren van onze hersenen, op onze gevoelens, ons psychisch welbevinden en zelfs op ons sociaal functioneren. Zoeken naar manieren om ook op het werk mensen aan het bewegen te zetten, is bijgevolg een goede manier om aan het welbevinden van werknemers te werken.

Voldoende slaap

Slapen maakt, net als eten en drinken, deel uit van onze menselijke routine. We kunnen niet zomaar een onderdeeltje schrappen, zonder het risico op gezondheidsproblemen. En het gaat niet om zomaar wat ongemakjes. Slaaponthouding leidt tot cognitieve problemen en psychologische klachten. In de IDEWE-opleiding ‘Slapen … en morgen gezond weer op’gaan we op zoek naar tips en tricks voor een goede slaaphygiëne.