Privacyverklaring

Kwart werkgevers laat elektronisch stemmen voor sociale verkiezingen

16 december 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Bijna één op de vier van de werkgevers wil de sociale verkiezingen in mei elektronisch laten verlopen. Vorige keer was dat nog maar 7 procent.

Dat concludeert SDWorx uit de cijfers van de 1.400 bedrijven die deze hr-dienstverlener begeleidt. De wetgever breidde de mogelijkheden drastisch uit met o.a. stemmen met de eigen computer op het werk. Uit een eerste analyse concludeert Matthias Jacxsens, expert sociale verkiezingen van SD Worx, dat bijna een kwart van de werkgevers (23,3%) aan hun overlegorganen zullen voorstellen om te opteren voor het elektronisch stemmen. In 2016 deed slechts 7% van de klanten van SDWorx dat effectief. Er kunnen er nog meer voor kiezen tot februari volgend jaar.

Vroege piek in stembusgang op 14 mei

Sociale verkiezingen worden normaal gezien verspreid over twee weken. Deze keer mogen werkgevers en werknemersvertegenwoordigers de optimale verkiezingsdatum prikken tussen 11 tot 24 mei 2020. Acht op de tien ondernemingen kiezen voor een verkiezingsdatum in de eerste verkiezingsweek. Meer dan een derde houdt de verkiezingen op dezelfde dag: donderdag 14 mei is de populairste (eerste) verkiezingsdag, gevolgd door dinsdag 12 mei, samen goed voor meer dan de helft van de werkgevers.

Wit-Gele Kruis doet het al de derde keer

Het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen vzw telt 7.000 medewerkers in de thuisverpleging en gaat voor de derde keer op rij voor een elektronische stembusgang. Ingrid Vanweert en Danielle Van Landuyt, directeuren personeel en organisatie in resp. Limburg en Oost-Vlaanderen, vertellen dat ze medewerkers op heel wat decentrale locaties elektronisch laten stemmen. Ze hoeven dus niet naar de hoofdzetels van elke provincie. "Hoe dichter we bij onze mensen komen met onze e-stembussen, hoe groter de bereidheid om te participeren. We kennen een opkomst van meer dan 80%. Voor ons is dit systeem een ideale mix van 'een moment van ontmoeting’ met digitale efficiëntie in de stemming én de waterdichte garantie op het vertrouwelijke verloop van de stemming en de vertrouwelijke verwerking van de resultaten. We ervaren alvast minder complexiteit dan toen alles nog op papier gebeurde.”