Privacyverklaring

Een leerstoel ‘Welzijn op het werk’

29 juni 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock

Werkgevers zijn steeds meer bezig met welzijn en geluk op het werk, maar heel vaak zien ze dat nog als een kost en niet als een investering. Hr-dienstengroep Liantis en de Universiteit Gent richten de leerstoel ‘Welzijn op het werk’ op om onderzoek te doen naar een gefundeerd welzijnsbeleid

Professor Lieven Annemans ziet vandaag al veel bewijs voor de impact van inzetten op welzijn met bijvoorbeeld coaching rond ergonomie, sessies rondom burn-outpreventie of bewegingstrainingen. “Maar welke invloed deze interventies op elkaar hebben en of een combinatie van bepaalde interventies een nòg grotere impact creëren: daar is nog weinig onderzoek naar gebeurd”, vertelt Lieven Annemans, professor Gezondheids- en Welzijnseconomie en promotor van de leerstoel.

Op zoek naar de ROI

“Het is voor veel werkgevers vaak moeilijk om de Return On Investment (ROI) te zien van investeringen in welzijn op het werk. Dat willen we voor hen scherpstellen. Bovendien weten we uit onze dagelijkse praktijk dat 1+1 in preventie vaak 3 is”, vult Philip Van Eeckhoute aan. De gedelegeerd bestuurder van hr-dienstengroep Liantis, wijst erop dat inzetten op psychosociaal welzijn ook een impact heeft op bijvoorbeeld ergonomie. “Dat zien we ook uit eerder hypothese-genererend onderzoek op kleine schaal. Maar dat willen we nu zwart op wit aantonen via onderzoek in de praktijk.”

Onderzoek op meerdere niveaus

Professor Lieven Annemans wil welzijnsinterventies, onder meer rond fysieke en psychische gezondheid, bedrijfsklimaat, communicatie, leiderschap, mogelijkheden tot zelfontplooiing, ergonomie… toepassen in bedrijven van verschillende groottes. En dat op het niveau van de individuele medewerker, het team en de leidinggevende tot op het niveau van de organisatie. “We zullen de effecten van die interventies na 12 maanden meten én we zullen ook vergelijken met bedrijven waarin de interventies initieel nog niet plaatsvonden”, aldus de professor.

Suggestiemenu voor bedrijven

Het onderzoek zal in totaal 3 jaar duren en kadert in UGent@work, een initiatief dat interdisciplinair naar welzijn op het werk kijkt. Onderzoekers van de UGent en Liantis zullen samen het wetenschappelijk kader van de leerstoel vormgeven, Liantis-experts zullen praktijkonderzoek doen.

“Als resultaat willen we graag, meer dan een gewone menukaart, een suggestiemenu van ‘gouden welzijnscombinaties’ aanreiken aan werkgevers in dit land zodat ze kunnen zien: dit werkt het best voor hun situatie”, vertelt Lieven Annemans.

Volgens Philip Van Eeckhoute van Liantis is het meer dan ooit nodig om in te zetten op welzijn op het werk. “De coronacrisis was - en is - een moeilijke tijd voor veel werkgevers en werknemers. Veel mensen vallen uit, en we zien zowel bij werknemers als bij werkgevers dat de psychosociale problemen zoals stress en burn-outs pieken.”