Privacyverklaring

Duurzame impact via de dominante coalitie - HRseminar leadership

15 oktober 2019
Tekst
Patrick Verhoest

Karl Van Hoey ziet geregeld leidinggevenden worstelen om duurzame impact te krijgen. Op ons HRseminar over leiderschap schetst hij een aanpak om gesprekken op te zetten met een duurzame impact.

Karl Van Hoey (Otolith) is gecertificeerd coach en expert in leiderschap en coaching. Voor hem is een goede leider in staat waardevolle gesprekken te voeren met impact. Maar ondanks veel seminaries en coachings gaan de meeste leidinggevenden er onbewust van uit dat impact een éénrichtingsproces is van leider naar medewerker.

Een goed gesprek

Hij ziet leiders nog te snel denken dat een gesprek met een medewerker ‘goed’ was, maar dan toch vaststellen dat van de besproken zaken niets in huis kwam. Hij adviseert om er goed op te letten dat

  • je gesprekspartner beseft wat je zegt,
  • dat hij iets wil veranderen en
  • dat hij daar achteraf effectief mee bezig is.

Goede gesprekken zijn een eerste middel om duurzame impact te bekomen in relaties. Om daarin te slagen dient een leider bereid te zijn er bewust aan te werken.

Impact op teams en organisaties

Karl Van Hoey wijst ook op het verschil tussen enerzijds de realiteit van het organogram en anderzijds die van de vele menselijke relaties tussen medewerkers, los van de hiërarchische structuur. Hij raadt leiders aan zich te focussen op wat hij noemt de dominante coalitie en het sociale weefsel binnen hun organisatie.

De dominante coalitie omschrijft hij als de mensen die het echt voor het zeggen hebben in een bedrijf, los van hun positie in het organogram. Hij spreekt over ‘het informele netwerk’. Het sociaal weefsel bestaat dan weer uit kleine groepjes mensen in een bedrijf waarmee je indirect en informeel contact hebt. Het is belangrijk om op deze mensen duurzaam impact te hebben, weet Van Hoey. Wil je iets gedaan krijgen, dan moet je sleutelfiguren in je dominante coalitie krijgen. We moeten hoe dan ook voorbij het formele kader kijken en het menselijke, sociale aspect integreren.