Privacyverklaring

Digitale inclusie mag niet achterblijven

30 september 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock

Britse werkzoekenden kunnen zes maand gratis breedbandconnectie aanvragen. Het Britse telecombedrijf TalkTalk lanceert samen met het Department for Work and Pensions een programma. Ook bij ons is digitale exclusie een reëel probleem. DigitAll wil daar iets aan doen en lanceert een Digital Inclusion Charter.

Door de pandemie is het ook voor sommige Britten tegenwoordig lastiger om opleidingen en begeleiding naar de arbeidsmarkt te genieten. Een Brits plan voorziet cheques voor hogekwaliteitsbreedband via een niet-contractuele formule met het Britse telecombedrijf TalkTalk voor zes maanden. Die formule zou normaal een 23 pond kosten per maand. In aanmerking komen mensen die werk zoeken en in een coachingtraject zitten met JobCentre.

Digitale ongelijkheid bij ons

België kent ook nogal wat ongelijke digitale toegang tot overheidsdiensten. Hoewel veel Belgen, vooral Vlamingen, verbonden zijn met het internet, geldt dat veel minder voor landgenoten met lagere inkomens en lagere opleidingsniveaus. Bijna één op de drie huishoudens met lage inkomens beschikt niet over een internetverbinding.

40% van de Belgische bevolking heeft zwakke digitale vaardigheden, een percentage dat stijgt tot 75% bij mensen met lage inkomens en een laag opleidingsniveau.

Respectievelijk 55% en 67% doen geen administratieve verrichtingen online.

Tot die bevindingen komt de Barometer van de digitale inclusie, die op initiatief van de Koning Boudewijnstichting werd gemaakt.

DigitAll

Daarop inpikkend ontstond DigitAll, met als hoofdpartners BNP Paribas Fortis en Proximus. DigitAll brengt vandaag verschillende regeringen van ons land en een dertigtal bedrijven, overheidsinstanties en sociale organisaties samen in het kader van digitale inclusie. De verschillende partijen engageren zich om de digitale kloof in België te verkleinen en onderschrijven daarom het Digital Inclusion Charter. In een wereld die steeds digitaler wordt, engageren ze zich om verscheidene acties te ondernemen die digitale uitsluiting tegengaan.

Ook VRT tekent Digital Inclusion Charter

Barometer Digitale Inclusie