Deliveroo sloot 6.400 Belgische koeriers aan in 2020

26 januari 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Deliveroo sloot 6.400 Belgische koeriers aan in 2020

In 2020 sloten 6.400 nieuwe Belgische koeriers zich aan bij Deliveroo. Het platform voor maaltijdbezorging kreeg naar eigen zeggen gemiddeld 3.000 nieuwe koeriers per maand, met een piek van 6.500 kandidaten in de maand november. In het afgelopen jaar toonden 42.000 Belgen interesse om koerier te worden, maar het bedrijf kon niet alle kandidaten aan boord nemen.

Sinds de start van Deliveroo in België in 2015 hebben meer dan 25.000 Belgische koeriers een maaltijd bezorgd. Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Deliveroo blijkt dat het bezorgen van maaltijden een van de populairste bijbanen is bij de Belgen (helpen in supermarkten en kledingwinkels is even populair). Bij de keuze van een bijbaan primeren de volgende criteria

  1. een flexibel schema (80% van de respondenten);
  2. regelmatige betalingen (80%) en
  3. sociale zekerheid, zoals een pensioen, zwangerschapsverlof of betaald ziekteverlof (59%).
  4. Vrouwen en inwoners van Brussel en Wallonië vinden veiligheid dan weer belangrijker.

Deliveroo wil dan ook sociale zekerheid en bescherming aanbieden. Pierre Verdier, General Manager van Deliveroo België, zegt dat zijn organisatie een beroep blijft doen op de overheid om gesprekken met de sociale partners en de sector te organiseren, “om een kader te creëren voor flexibiliteit, werkzekerheid en bescherming “die Deliveroo hen wil bieden, zonder dat ze hun extra inkomsten verliezen."

Statuut deeleconomie

Voor het merendeel van de koeriers die met Deliveroo samenwerken, is maaltijdbezorging niet de belangrijkste bron van inkomsten. Ongeveer 8 op 10 doet het voor zakgeld voor reizen en hobby's en om aan het einde van de maand rond te komen. Tot 59% van de Belgen, vooral vrouwen en Nederlandstaligen, kiezen voor een bijbaan om voor onderwijs te betalen.

Daarom kiest de meerderheid van de koeriers ervoor om onder het statuut van de deeleconomie te opereren. Dankzij dit statuut kunnen koeriers immers van een gunstig belastingregime genieten indien hun inkomsten niet boven de 6.390€ gaan, terwijl ze verzekerd zijn bij Deliveroo.