“De zichtbaarheid van hr vergroten”

2 november 2020
Tekst
Patrick Verhoest
“De zichtbaarheid van hr vergroten”

Toen haar zoon op de wereld kwam, wilde Valérie Moerenhoudt zich toeleggen op een generalistische hr-rol, dichter bij huis. Ze ging aan de slag bij Baxter International in Lessines, waar ze hr-manager werd.

Valérie Moerenhoudt deed ervaring op in zowat alle hr-domeinen in diverse rollen bij IBA, Partena, Securex en Engie. In 2018 kwam ze terecht bij het bedrijf dat ‘levens redt’. Ze vond bij Baxter een fabriek, waar de familiecultuur behouden is. Het management is beperkt in aantal en iedereen kent er iedereen. Na twee jaar als hr-generalist werd ze benoemd tot hr-manager: “Mijn benoeming maakt deel uit van een successieplan. Mijn verantwoordelijke is in de laatste fase van haar carrière en bereidt mij via dagelijkse coaching perfect voor op haar vertrek. Ik heb het geluk haar ervaring aan mijn zijde te hebben.”

Sociale relaties

De opdracht van de hr-manager omvat in de eerste plaats de sociale relaties. Toen Valérie Moerenhoudt in 2018 bij Baxter aankwam, waren de relaties met de sociale partners gespannen: “Mijn eerste opdracht was het vertrouwen met de vakbonden weer op te bouwen. Door een goede communicatie en wederzijds respect is dat gelukt. We werken nu transparant samen aan projecten met gemeenschappelijke uitdagingen. We bouwen aan het Baxter Lessines van morgen.”

Cultuuromslag

Naast de sociale relaties is Valérie Moerenhoudt verantwoordelijk voor talent en performance. Als onderdeel van de internationale groep heeft ze daarvoor heel wat instrumenten ter beschikking. Die moeten op een verstandige manier geïmplementeerd worden, rekening houdend met de verwachtingen evenals de culturele en regionale bijzonderheden. Het is haar rol de hr-visie door te geven aan de productiemanagers. Ook bedrijfscultuur en engagement vallen onder haar verantwoordelijkheid: “Baxter moet weer marktleider in productie worden. De cultuuromslag die daarbij hoort, gebeurt op natuurlijke wijze en vindt plaats dankzij de vele projecten die we uitvoeren met ons team, het management en de sociale partners. Wellbeing@Lessines is daar een voorbeeld van. We zoeken samen uit welke hefbomen de hiërarchische lijn gaat gebruiken om de betrokkenheid van onze medewerkers te ontwikkelen.” Ook compliance, legal en welzijn maken deel uit van het takenpakket van de hr-manager.

Zichtbaarheid van hr

Met haar team wil Valérie Moerenhoudt de zichtbaarheid van hr vergroten. Ze wil focussen op taken met toegevoegde waarde: “We moeten de moed hebben de organisatie telkens in vraag te stellen en ons voor te bereiden op de toekomst. Daarbij werken we aan efficiëntie, evenals het verbeteren van verzuimcijfers en productiviteit. We streven naar een vloeiende samenwerking door een betere relatie met alle medewerkers. Daarnaast gaan we verder in het vereenvoudigen van de hr-processen. Tot slot is het belangrijk werk te blijven maken van projecten zoals de continue coaching van de voormannen. Deze aanpak leidt tot snelle verbeteringen in de prestaties van de fabriek.”

Eerste 100

Tijdens haar eerste 100 dagen als hr-manager slaagde Valérie Moerenhoudt erin – ondanks de coronaperikelen – de positie en de geloofwaardigheid van hr te versterken. Ze wil verder werken aan een proactieve aanpak met een visie op de zakelijke verwachtingen op korte en lange termijn. Daarom wil ze attent zijn voor nieuwigheden in hr om deze aan te bieden en te implementeren in haar team en in de fabriek. “De vertrouwensrelatie met collega’s, management en sociale partners moet verder ontwikkeld worden. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en omringen met mensen die expert zijn in hun vakgebied en constant blijven leren. Door mezelf in vraag te stellen naar aanleiding van wat ik leer en van de feedback die ik krijg, wil ik vooruitgaan. Daar moeten mijn team en Baxter@Lessines beter van worden.”