Privacyverklaring

De taal van de doelgroep spreken

10 mei 2022
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

Op onze tweedaagse in Milaan kwam trainer en sociaal werker Yves Kabwe Kazadi langs om te vertellen over het voetbalproject City Pirates. De Piraten zijn actief in verschillende Antwerpse wijken, maar Yves Kabwe Kazadi stoomt zijn jongens vooral klaar om volwaardige burgers te worden. “Voetbal komt op de tweede plaats. Ik wil vooral dat de jongeren goed terechtkomen.”

Het verhaal van voetbalclub City Pirates kwam uitgebreid aan bod in het VRT-programma FC United. Ondernemer Michel Pradolini startte twintig jaar geleden als jeugdtrainer bij FC Merksem. Hij zag dat veel zaken verbeterd konden worden en liet de sociale werking sterk groeien. Intussen telt de club 75 ploegen, verspreid over vijf locaties: Merksem, Luchtbal, Linkeroever, Dam en Deurne. Meer dan 1.400 spelers – jongens en meisjes - vormen ongeacht hun kleur, overtuiging of achtergrond een hechte groep.

De naam van de voetbalclub verwijst naar de vroegere functie van Michel Pradolini, die scheepskok was. “Piraten gaan ook altijd tegen de stroming in”, zegt trainer en sociaal werker Yves Kabwe Kazadi. “Antwerpen konden we niet in de naam gebruiken, omdat die al bestond en daarom werd het City.”

Sociale werking

City Pirates is een sociaal project dat spelers begeleidt om het zo ver mogelijk te schoppen, zowel sportief als sociaal. De meeste jongeren komen bij de voetbalclub terecht omdat ze foute keuzes gemaakt hebben op school of straat. “Ze komen vaak van de Chicagoblokken”, aldus Yves Kabwe Kazadi. “De sociale werking staat voorop. City Pirates probeert de jongeren weg te houden van de straat.”

De club berust op verschillende pilaren. “Dat zijn huiswerkbegeleiding en school- en huisbezoeken. We gaan mee op pad met de leerkrachten en houden het contact met de scholen levendig. Van de 1.400 spelers zal er misschien een doorbreken als profvoetballer, maar wat gebeurt er met de 1.399 anderen die overblijven? We stomen hen klaar voor de maatschappij zodat ze er als volwaardige burgers kunnen aan deelnemen. Op tijd komen, is minstens even belangrijk als een goede trap geven tijdens een training of wedstrijd. We ondersteunen de jongeren ook bij hun zoektocht naar werk door hen te helpen bij het opstellen van hun cv of door sollicitatietrainingen te geven. Net zoals andere clubs investeren we in gediplomeerde trainers, maar er werken hier minstens evenveel sociale werkers zodat ze wegblijven van de straat.”

Laagdrempelig

City Pirates houdt het management en hr zo laagdrempelig mogelijk en zorgt ervoor dat iedereen tussen het volk loopt. “Ze moeten op de hoogte zijn van wat on the field gebeurt. Doen ze dat niet, dan weten ze ook niet over wat ze moeten praten als ze de club vertegenwoordigen”, zegt Yves Kabwe, die zelf van de blokken komt en de taal van de straat spreekt. “Vaak komen ze uit een andere sector in ons project terecht. Diversiteit primeert en daarom moeten ze zich aanpassen. Ze moeten niet alleen diploma's hebben, maar ook de taal van de doelgroep spreken want we zitten in de moeilijkere buurten van Belgie. Dat leer je niet op de schoolbanken. Maar je ziet wel dat de hr-manager zich aanpast om de jongeren mee te krijgen en om de vele vrijwilligers van de club, die soms ook uit maatschappelijk kwetsbare situaties komen, te erkennen voor de rol die ze spelen.”