Privacyverklaring

De Switch van Virginie Sedeyn

23 november 2020
Tekst
Patrick Verstuyft

De ene dag werkte ze nog als zelfstandig hr-consultant voor allerlei bedrijven, de andere dag ging Virginie Sedeyn (40) aan de slag als hr-verantwoordelijke Belux bij de Franse kredietverzekeraar Euler Hermes. Hr moet oog hebben voor de mens maar ook voor het resultaat dat een bedrijf nastreeft, zegt ze. ‘Hr die voor hr werkt’, daar past ze voor.

Hoe verliep uw carrière tot nog toe?

Ik startte destijds bij het uitzendkantoor Creyf’s (Start People) met rekrutering. Daarna was ik bij MediaMarkt operationeel bezig met onder meer rekrutering, de opmaak van een diversiteitsplan en het voorbereiden van de payroll. Vandaar ging het naar Clear Channel, mijn grootste leerschool. Daar deed ik payroll zowel als learning & development, talentmanagement, de implementatie van performance tools, het opleiden van managers, het uitrollen van lifo … Het was een heel brede functie in zowel hard als soft hr. Nadien was ik hr-manager Benelux en HR business partner EMEA bij Nexans voor hun businessgroep datacenter. Vervolgens startte ik mijn eigen bedrijfje Human Act op. Als zelfstandige voerde ik allerhande projecten uit, gaf ik trainingen en volgde ik een coachingopleiding. Een superleerrijke periode met erg interessante opdrachten, maar als zelfstandige moet je altijd vertrekken voor een project af is. Je kunt je niet op lange termijn integreren. Dat, in combinatie met COVID-19, heeft gemaakt dat ik nu bij Euler Hermes als hr-verantwoordelijke ben gestart.

Vanwaar uw keuze voor een kredietverzekeraar?

De sector waarin Euler Hermes actief is, verandert snel. Deze business, die al jaren bestaat, gaat door COVID-19 door een moeilijke periode. Dat maakt het tegelijk heel uitdagend. We moeten stilstaan bij aspecten als identiteit, cultuur en verbeteringstrajecten. Interessant is dat we als kleinere identiteit met onze 170 medewerkers kunnen opereren binnen de grote Allianz Group met 5.800 medewerkers in 50 landen. We kunnen immers gebruikmaken van de capaciteit van een overkoepelend wereldbedrijf bijvoorbeeld wat learning and development betreft. Het levenslange leren is voor mij heel belangrijk. Mensen – ook ik in hr - moeten kunnen ‘ondernemen’ in hun job en tijd kunnen nemen om te leren en te groeien. Die mogelijkheid om je te ontwikkelen in je job is bij Euler Hermes sterk aanwezig. Hr in de toekomst is een stukje ondernemer kunnen zijn binnen jouw bedrijf. Je moet de verantwoordelijkheid van je carrière en je eigen leertraject in handen nemen. Een hr-beleid moet dat volledig faciliteren en aanmoedigen.

Een Franse verzekeraar binnen een Duitse groep. Merkt u cultuurverschillen?

Ik ben hier nog maar kort, maar ik meen de cultuurverschillen tussen EH en Allianz niet zo groot zijn door het sterk internationale karakter van zowel Allianz als EH. Ook binnen EH België hebben we vele nationaliteiten. Dit sluit aan bij een nieuwe generatie die groot geworden is met internet en lage vliegprijzen, waardoor Europa en de wereld de speeltuin zijn. Het is juist een uitdaging om al die culturen binnen een kleine organisatie als EH België goed te laten samenwerken. Al zijn dat eerder opportuniteiten dan uitdagingen. Als hr kunnen we bij Allianz een beroep doen op instrumenten als het learning platform, coachingapps en dergelijke. Die systeemsupport kunnen we als hr vertalen naar de noden van onze mensen bij Euler Hermes. Die overkoepelende structuur maakt het makkelijker om dat aan te bieden.

U noemt zichzelf Strategic #HR Builder #Coach with a strong focus on "business&people". Wat wilt u daarmee zeggen?

Ik zou geen hr-director kunnen zijn in een ivoren toren. Je moet begrijpen waar een business voor staat en dat als hr vertalen in hr-initiatieven die helpen om je doelen te bereiken. Ik wil begrijpen waar een business mee worstelt, welke resultaten we moeten behalen en wat hr kan betekenen om dat te faciliteren. Die hr-support staat in sommige bedrijven wat te ver van de business. Dan krijg je hr die voor hr werkt. Die hr-opvatting heb ik gaandeweg opgebouwd, maar ik zit zo ook in elkaar. Ik focus op het menselijke maar ben terzelfdertijd zeer resultaatgericht. Dit is een heel belangrijke combinatie. Je mensen doen het, maar ik doe het niet doelloos.