Privacyverklaring

De Switch van Sabrina Roosen

28 januari 2021
Tekst
Patrick Verstuyft

2020 was voor Sabrina Roosen (40) een bijzonder jaar. Door het coronavirus uiteraard, maar meer nog door de komst van een tweede dochter én omdat ze het nieuwe jaar is gestart als senior hr business partner bij SUEZ Belgium.

· U was al business partner bij SUEZ. Wat is er veranderd in uw job?

We zijn een team van verschillende hr business partners. Ieder volgt een aantal sites op voor alle personeelgerelateerde topics. Voortaan ben ik voor sales en logistics nationaal het overkoepelend aanspreekpunt voor de directie en volg ik alle structurele projecten binnen die scope op. Samen met mij zijn er nog twee collega’s benoemd tot senior hr business partner, Viviane Etienne voor de recyclage-activiteiten en Manuela Cauberg voor de ondersteunende diensten.

· SUEZ is ook geen kleine jongen?

SUEZ Belgium telt tweeduizend medewerkers. We werken op recovery en recycling van afval (afvalophaling en -verwerking). Daarnaast heb je nog SUEZ Water Technology & Solutions en SUEZ Remediation. Mijn standplaats is Grâce-Hollogne, maar ik ben wekelijks aanwezig in de sites die ik opvolg.

· Klopt het dat u onlangs een zwerfvuilactie hebt gedaan met de familie?

Inderdaad (lacht). Het bedrijf draagt haar basiswaarden ook uit naar de eigen medewerkers en stimuleert hen om zich in te zetten voor de natuur. Dat maakt het waardevol om voor SUEZ te werken. Die zwerfvuilactie was zo’n actie. We konden ons inschrijven, kregen instructies, twee paar handschoenen en twee vuilniszakken om onze eigen buurt op een veilige manier op te ruimen. Bij de eerste coronagolf zijn we ook gaan wandelen om geld in te zamelen voor het Rode Kruis.

· U bent ooit uw loopbaan begonnen als leerkracht talen. Zijn er bepaalde methodieken van toen die u nog altijd gebruikt?

Ik heb inderdaad Frans gegeven in Brussel. De pedagogie, hoe spring je om met mensen, is een heel goede basis om daarna met personeel om te gaan. Gesprekstechnieken of hoe je je aanpast aan verschillende doelgroepen is iets wat je als leerkracht constant moet doen. Je bent tenslotte bezig met de toekomst van iemand. Ook nu als hr business partner help je mensen te groeien.

· Uw loopbaan ademt een grote diversiteit.

C&A was een eerste, korte kennismaking met hr. Nadien ben ik er echt ingedoken. Bij Tempo-Team, het vroegere Vedior, deed ik een soortgelijke job als vandaag. De oefeningen die we toen gebruikten voor onze assessment en development centers, waren van Dip Consulting, een dochterbedrijf van SD Worx. Ik ben dan bij de leverancier van die oefeningen gaan werken om meer specialist te worden in alles wat met assessment center, development center, competentiebeheer- en analyse te maken had. Toen het bedrijf die activiteit stopzette en na een passage bij VeroTech, een kleine speler, ben ik gaan werken bij het OCMW van Leuven. Voor SD Worx deed ik als consultant al drie jaar de selectieprocedures van het OCMW. Toen ze iemand zochten om het hele hr-gebeuren voor werving en selectie intern te organiseren, bleek ik de geknipte kandidaat.

· Wat nam u uit uw eerdere werkomgevingen mee naar uw huidige job?

Als consultant leer je heel bewust om te gaan met je klant, extern zowel als intern. Dat betekent noden definiëren, communicatie en opvolging verzorgen en uiteraard die noden proberen in te vullen. Mijn sterkte vandaag is dat ik gewerkt heb bij zowel een kleine als een grote speler, in zowel de publieke als de privésector en als consultant ook bij veel verschillende klanten. Dat maakt dat ik heel generalistisch ben en daar elke dag de vruchten van pluk. Nu, bij SUEZ, past het plaatje volledig bij mij.

· Wat doet u om even uit te blazen van het werk?

De natuur is voor veel mensen die hard werken heel belangrijk. Daardoor doen we ook met volle overtuiging onze job. Ik leef mij uit met paardrijden en moestuinieren, want het moet resultaat opleveren… (lacht). Al kreeg de tuin dit jaar, door de komst van mijn tweede dochter, geen voorrang. Maar anders, geef mij maar aardbeien en tomaten, dat vinden de kinderen ook leuk.