Privacyverklaring

De switch van Kurt Van Raemdonck

2 november 2020
Tekst
Patrick Verstuyft

Als een minister belt om haar kabinetschef te worden, zeg je doorgaans niet nee.” En weg was Kurt Van Raemdonck. De hr directeur bij skeyes, het vroegere Belgocontrol, vloog over naar het kabinet van Petra De Sutter (Groen), vice-premier en federaal minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post.

Wat was uw motief om te switchen van job?

Ik kom uit het openbaar ambt. Ik heb bij de FOD Binnenlandse Zaken en de FOD Financiën gewerkt en was al eens in 2009-2011 kabinetschef bij toenmalig minister Inge Vervotte. Na FOD Financiën vertrok ik naar skeyes om het een meer moderne insteek te geven, naar het voorbeeld van de omslag die andere overheidsbedrijven zoals het vroegere RTT (nu Proximus), de PTT (nu b-post) maakten. Bij skeyes hebben we mooie hr-projecten uitgerold. Je kunt je loopbaan echter niet plannen. Soms gebeurt er iets en dan spring je. De dag na de eedaflegging van de nieuwe federale regering kreeg ik een telefoon van de minister en viel de beslissing snel. Bovendien ken ik de omgeving: het ambtenarenapparaat, de federale overheidsdiensten, de parastatalen, de instellingen voor openbaar nut, evenals de specifieke context van de autonome overheidsbedrijven

Wat is er in die tien jaar veranderd?

De ambtenarij evolueert met de samenleving en neemt soms zelfs een voortrekkersrol op zich. In het nieuwe werken en digitalisering zijn er immense stappen gedaan. Dat merk ik ook met de covidperiode. Vijftien jaar geleden waren we nog pionier in telewerk, nu is dat normaal, net als het werken met digitale tools als Skype, Zoom of Teams. Het personeelsbestand daalde de voorbije jaren met jaarlijkse besparingen op VTE’s, in die mate dat we in sommige segmenten moeten opletten met lineaire besparingen. Jarenlang was het bon ton om te zeggen dat de overheid afgeslankt kon worden, tot je tegen een crisis aanloopt, zoals de coronacrisis. Dan merkt de samenleving dat we die overheid toch echt nodig hebben. De RVA verwerkt nu bijvoorbeeld een stroom dossiers van tijdelijke werkloosheid, bij alle coronadepartementen is het alle hens aan dek, ook bij het Riziv, de zorgsector… In die cruciale diensten kun je niet blijvend lineair knippen.

Volgens het Infocenter van de federale overheid doet 36,7% van de ambtenaren aan telewerk? Wil u dat nog opdrijven, zo ja met welke omkadering?

In het regeerakkoord staat dat we gemiddeld naar twee telewerkdagen per week gaan. Daar kun je ook de normering van de kantoorruimte van de Regie der Gebouwen op afstemmen. Daar is wel een minder-uitgave mogelijk aan vierkante meters kantoorruimte. Wat de omkadering betreft moet je natuurlijk de digitale tools voorzien maar willen we ook werken aan ergonomie, welzijn, IT-materiaal, ... Vraag is ook hoe je dan omgaat met teamwerk. Leidinggevenden kunnen we vorming in remote leadership geven. Een skypegesprek met dertig mensen geeft immers een heel andere dynamiek. Naar de medewerkers moeten we oog hebben voor preventie onder meer om eenzaamheid en burn-out te voorkomen. Omkadering houdt ook rekening met een employee assistance program, met ondersteuning van o.m. psychologen en externe deskundigen. Want je moet een kat een kat noemen: het is al moeilijk om te telewerken in normale omstandigheden maar nu gebeurt het soms met de kinderen op de achtergrond. Ook moet je overwegen of je mensen niet een deconnectiemogelijkheid moet aanreiken, want door covidtelewerk krijgt de werk-privébalans een nieuwe dimensie.

Is de job van ambtenaar nog voldoenden aantrekkelijk voor jongeren?

Ook daar zitten we met een opportuniteit, want een crisis doet ook inzichten groeien. Met de coronacrisis stelt de bevolking vast hoe noodzakelijk en zinvol een functie bij de overheid is. Velen van onze ambtenaren staan nu mee in de vuurlinie. Meer dan ooit bewijzen ze dat ze ten dienste staan van de bevolking. In momenten van nood kan de burger rekenen op de overheid en haar werknemers. Een functie bij de overheid is stabiel, waardevol én maatschappelijk relevant.

Wat kan er vanuit uw hr-ervaring nog beter inzake hr bij de federale overheid?

We respecteren de vaste benoeming, maar we moeten soms vereenvoudigen, onze mensen flexibeler inzetten van onze mensen, enzovoort. We willen voorts werken aan een fiscaal vriendelijke verloning met eventueel meer verloningskeuzes, aan de loopbaanmobiliteit en aan een meer doel- en ontwikkelingsgericht feedbackproces van de ambtenaren. Je moet mensen signalen kunnen geven. Daar zou een stukje performancecultuur kunnen in passen. De beoordeling moet ook een positieve wederzijdse feedbackcultuur in zich hebben. De hiërarchie kan ook de cultuur van vertrouwen nog stimuleren. Om dat allemaal te realiseren gaan we samenwerken met de vakbonden en de leidinggevende ambtenaren. Niet naast of tegen elkaar, maar mét elkaar als partners.