Privacyverklaring

De studentenjob 2.0

29 september 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock

Eén op twee studenten (52%) koos dit jaar een studentenjob minstens gedeeltelijk in functie van de studiekeuze. Dat is 10% méér dan vier jaar geleden en voor het eerst boven de helft. Toch blijft jobinhoud het minst doorslaggevende criterium. Van hun kant laten bedrijven kansen liggen om via jobstudenten te rekruteren.

Een en ander blijkt uit de jaarlijkse studentenstudie van Randstad Research bij 1.000 studenten.

Salaris

Met welke factoren houden studenten rekening in hun zoektocht naar een studentenjob? Hét belangrijkste criterium blijft het salaris, ruim voor de werkervaring of de toekomstperspectieven die een studentenjob kan bieden.

“Studenten laten enorme kansen liggen. Jongeren die kunnen aantonen dat ze al ervaring hebben opgedaan die in het verlengde ligt van hun studies, betreden de arbeidsmarkt met een serieuze streep voor op hun concurrenten. Dit betekent dat ze op de iets langere termijn meer kans maken op een job na hun studies én dus ook meer kans hebben om snel een vast inkomen te hebben”, zo bedenkt Wim Van der Linden, woordvoerder van hr-dienstverlener Randstad.

Rekruteringskanaal

Ook bedrijven laten kansen liggen. Ze spenderen enorme bedragen aan rekruteringscampagnes, maar de jobstudenten die ze jaarlijks over de vloer krijgen, laten ze dikwijls wegglippen. Die zijn nochtans hét kanaal bij uitstek om toekomstige werknemers aan te trekken, te evalueren en een duurzame relatie met hen op te bouwen.

“In deze nijpende schaarste is de studierelevante bijbaan één van de geheime wapens in the war for talent. Als werkgever bereik je de jonge potentials voor deze op de radarschermen van andere werkgevers komen. Je kunt ze leren kennen, kijken of ze passen in je organisatie en ze binden. Op deze manier kan je als bedrijf de studierelevante bijbaan inzetten als structureel en zeer krachtig rekruteringsmiddel”, klinkt het bij Vivian Roks, Innovation Lead bij Randstad.

Randstad vermoedt wel dat meer en meer bedrijven hier een beleid aan het ontwikkelen zijn, want de organisatie ziet een licht stijgende tendens van het aandeel studenten dat aangeeft na hun studies bij de werkgever van hun studentenjob te willen blijven werken.

Samenwerking met hogescholen en universiteiten

Sinds 2012 hielp Randstad Young Talents in samenwerking met tal van ondernemingen en meer dan dertig hogescholen en universiteiten in heel België al enkele duizenden studenten aan studierelevante bijbanen. In 2021 gaat het (t.e.m. augustus) om 850 studenten die via Randstad Young Talents een studierelevante bijbaan deden. Het betreft veelal administratief ondersteunende functies zoals marketeer, medewerker op de financiële afdeling en hulp bij hr-gerelateerde zaken. Daarnaast volgen er een duizendtal studenten de individuele coachings en tweeduizend studenten onze workshops.

Ook als de studies niet vlotten

Randstad ontwikkelde samen met haar zusteronderneming Randstad RiseSmart een methodologie speciaal voor jongeren die voortijdig de schoolbanken verlaten. Randstad NewStart voorziet drie fases: 4 uur intensieve coaching, een ontdekkingsfase in de praktijk en op maat uitgewerkte ondersteunende testen.

“Via Randstad NewStart willen we onze ambitie kracht bijzetten om mensen doorheen hun gehele carrière te begeleiden en dat start uiteraard met een goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk jongeren weer terug naar de schoolbanken te begeleiden, maar dan in een studie die wél bij hen past, die hun talenten volledig benut en hen zo sterk motiveert tot slagen”, aldus Vivian Roks.