Privacyverklaring

Sociale verkiezingen uitgesteld

17 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De sociale partners hebben in consensus beslist om de sociale verkiezingen uit te stellen, bevestigt ook Jan Vanthournout, specialist sociaal overleg bij SD Worx. De coronacrisis verstoort de normale werking in te veel bedrijven. Dit is overmacht, zo oordeelden de sociale partners. 

De situatie rond het COVID-19-virus evolueert snel en het is nog onduidelijk hoelang er preventieve maatregelen zullen gelden. In de wet staat echter dat meer dan 1,2 miljoen werknemers in meer dan 7.000 bedrijven midden mei hun stem uitbrengen om hun vertegenwoordigers in de ondernemingsraad en het comité preventie en bescherming op het werk aan te duiden. De populairste dagen liggen al vast op 12 en 14 mei. De procedure ligt bij wet vast en laat geen speling toe.

Wat betekent dit concreet voor kandidaten en werkgevers?

Volgens Jan Vanthournout van SD Worx wordt nu de kieskalender bevroren en voortgezet op een later tijdstip. "Dit kan bij volmachtenbesluit door minister van Werk Muyle (CD&V) geregeld worden. Mogelijk worden alle kiesprocedures stilgelegd vanaf dag X[1] + 36, in alle sectoren. Een nieuw KB kan de wet op de sociale verkiezingen wijzigen zonder het parlement te raadplegen; zo kan het uitstel wettelijk geregeld worden voor alle sectoren.”

Zolang het volmachtenbesluit nog niet genomen is…

Al is momenteel nog niet duidelijk welke beslissingen zullen genomen worden bv. over hoe en wanneer de procedure hervat moet worden. Daarom adviseert SD Worx: doe momenteel verder met de voorbereidingen, vanuit de veronderstelling dat de sociale verkiezingen normaal doorgaan. "Ook adviseren we om in overleg met de sociale partners de praktische organisatie van de verkiezingen te herdenken in het kader van de coronacrisis.”

Ga rond de (virtuele) tafel zitten, ook al is dit niet voorzien

“De coronacrisis brengt ongeziene uitdagingen, ook voor het sociaal overleg. We merken op het terrein veel goede wil en professionalisme om deze crisis het hoofd te bieden, over de grenzen van belangen en fracties heen”, stelt Jan Vanthournout van SD Worx. “Deze crisistijd vereist speciale maatregelen, ook voor het bijeenroepen van de ondernemingsraad: eigenlijk moet die ‘in levende lijve’ doorgaan, maar we gaan ervan uit dat vandaag niemand problemen heeft met een virtuele vergadering via conference call of videoconferencing.”

Bron: SD Worx