Privacyverklaring

De hangmatboeken van Jochanan Eynikel

17 juli 2020
Tekst
Jo Cobbaut

We namen ons voor om te polsen naar uw ‘zwembadboeken’, maar u begrijpt dat we door omstandigheden eerder spreken van ‘hangmatboeken’. Maar het lijstje is zeker niet minder interessant. Vandaag Jochanan Eynikel van ondernemersplatform Etion.

Op de lijst van Jochanan Eynikel, businessfilosoof bij Etion, staat zowel fictie als nonfictie, maar de rode draad is uiteraard eerder filosofisch van inslag. Hij haalt overigens als auteur van zijn eigen boek Check In de hangmatlijst van iemand anders die voor deze reeks haar hangmatboeken voorstelde, met name Bie De Backer.

De lijst van Jochanan:

De meeste mensen deugen, Rutger Bregman

De ‘Nederlandse Harari’ schrijft een nieuwe geschiedenis van de mens. Namelijk de mens als empathisch, solidair wezen die het meestal goed voor heeft met anderen. Met aanstekelijke verhalen en verrassende studies maakt Bregman komaf met een mensbeeld dat sinds de Verlichting dominant werd: namelijk dat van de berekende homo economicus die als een wolf in schapenvacht steeds voor zichzelf kiest. Niet dat die mens niet bestaat, maar dat hij niet de norm is, is de kerngedachte van Bregman. Meer nog, door een positiever mensbeeld te hanteren, nemen we de voedingsbodem voor egoïsme en geweld weg. Een optimistisch boek dus dat in tijden van crisis misschien wel meer dan ooit nodig is.

Machines like Me, Ian McEwan

Enkele jaren geleden publiceerde ik met Robot aan het Stuur (LannooCampus, 2017) een non-fictie boek over de morele impact van robotisering en artificiële intelligentie. Machines like Me van McEwan (2019) is een roman waarin dit thema tot leven komt. Het is een dystopische roman die zich afspeelt in een alternatief verleden. Namelijk het jaar 1982 waarin internet, hyperintelligente robots en zelfrijdende wagens al realiteit zijn. Het verhaal draait rond een driehoeksverhouding tussen de introverte Charlie, de aantrekkelijke Amanda en de humanoïde robot Adam die steeds menselijker wordt in zijn gedrag. Wat tot prangende morele kwesties leidt. Moet je altijd de wet volgen? Is loyauteit belangrijker dan moraliteit? Is seks met een robot overspel? Het boek roept de gedachte op dat niet onze morele superioriteit, maar onze morele ambiguïteit de meest menselijke eigenschap is.

Sterke Verhalen Sterke Leiders, Raf Stevens

Gezien mijn werk als filosoof in de ondernemerswereld beperk ik de managementliteratuur in de zomervakantie. Sterke verhalen Sterke Leiders (2015) van Raf Stevens die ik dit jaar leerde kennen, mag daar een uitzonderling op zijn. Het leest even vlot aan een zwembadrand. Raf benadrukt het belang van verhalen in leiderschap en organisatieontwikkeling. Verhalen creëren betekenis en verbondenheid tussen mensen. En dat is wat leiders vandaag meer dan ooit nodig hebben. Uiteraard laat de auteur niet na zijn krachtlijnen te illustreren met eigen verhalen. Heerlijk helder.

We krijgen in deze reeks ook de hangmatboeken van o.m. Jan Denys (Randstad), Ilse Janssens (Emmaüs), Ingrid Dierckx (J&J) en Bie De Backer (Durabrik).