Privacyverklaring

De hangmatboeken van: Ilse Janssens

13 juli 2020
Tekst
Melanie De Vrieze

We namen ons voor om te polsen naar uw ‘zwembadboeken’. U begrijpt wellicht waarom we de rubriek over vakantieboeken hebben omgedoopt tot hangmatboeken. Maar het lijstje is razend interessant. Vandaag Ilse Janssens van Emmaüs.

Wie Ilse Janssens, hr-coördinator bij zorggroep Emmaüs, een beetje kent, weet natuurlijk dat zij een echte boekenwurm is (check haar instagram!). Deze zomer wil ze drie boeken lezen of herlezen.

Een eerste is Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. “Het boek dateert van vorig jaar en gaat over het massatoerisme in Venetië. Ik wil het herlezen, omdat de wereld volledig op zijn kop staat en het perspectief op een jaar tijd volledig is veranderd. Ik heb Venetië vorig jaar bezocht voor de Biënnale. Wie niet naar de stad kan, maar die toch wil bezoeken, moet zeker ‘Venetië. De leeuw, de stad en het water’ lezen van Cees Nooteboom. Het is alsof je echt in Venetië ronddwaalt, in alle seizoenen.” Ilse Janssens moet niets weten van e-readers. Ze leest vooral papieren boeken. “Ik kribbel er anekdotes in of maak ezelsoren, voor sommigen heiligschennis, op de pagina’s met mooie zinnen. Daar kan ik vaak nog een maand op teren.” Haar boeken zijn vaak tijdsdocumenten. Ze stopt er tickets van musea in of bonnetjes van restaurants, waar ze heeft gegeten. “Daarom leen ik ook niet zo snel mijn boeken uit.”

Troostend Ze kijkt ook uit naar Zomer van Ali Smith. “Ik ben een luie lezer. Als romanist wacht ik liever op de vertaling van Engelse boeken. Smiths vorige drie boeken, Lente, Winter en Herfst, zijn schitterend. Ze schetst de politieke uitdagingen van vandaag en verweeft die met verhalen over relaties tussen familie, vrienden en onbekenden. Hier merk je de troostende kracht van literatuur met een vleugje Britse humor. Het is geen zware lectuur, maar ideaal voor aan het zwembad of in de tuin. Als laatste kiest ze voor Op goed geluk van Toon Tellegen. “Het zijn telkens hoopvolle dierenverhalen. Schrijvers kunnen soms veel beter dan andere mensen de toekomstige realiteit visionair beschrijven.”

In haar kantoor bij Emmaüs staan veel managementboeken over leiderschap, hr, organisatieontwikkeling, burn-out en veerkracht. “Meestal ga ik naar de boekvoorstelling, met en door de auteur, waar ik de essentie van zijn verhaal meekrijg. Wanneer ik een professionele vraag over het onderwerp krijg, raadpleeg ik die boeken. Ik heb daar al veel aan gehad. Die boeken leen ik wel uit.”

We kijken in deze reeks verder uit naar de hangmatlectuur van o.m. Jan Denys (Randstad), Bie De Backer (Durabrik), Jochanan Eynikel (Etion) en Ingrid Dierckx (J&J).