Privacyverklaring

De Gig Economy en de nieuwe freelancer

27 mei 2019
Tekst
Jo Cobbaut

In de studie The New Freelancers: Tapping Talent in the Gig Economy concludeert Boston Consulting Group (BCG) dat freelancing en werken via deelplatformen zowel de werknemers als de ondernemingen interessante kansen kan bieden.

Op basis van enquêtes bij meer dan 11.000 werknemers en gesprekken met bedrijfsleiders stelt BCG dat veel van de nieuwe freelancers de trend verwelkomen als een weg naar meer zelfstandigheid en flexibeler en zinvoller werk.

De Gig Economy verwijst naar onder meer freelancewerk en jobs aangeboden via Uber, Deliveroo of Listminut.

Niet altijd slechtbetaald werk voor laaggeschoolden

De studie wilde een aantal misvattingen over de Gig Economy ontkrachten. In openbare-beleidsdebatten en in de media wordt freelancewerk vaak afgeschilderd als slechtbetaald werk voor laaggeschoolden. Dit klopt voor slechts de helft van de taken die via digitale platformen worden uitbesteed. Voor het overige gaat het vaak om goedbetaald werk voor hoogopgeleiden, zoals softwareontwikkeling en -ontwerp. Volgens de studie zijn gig-werkers verspreid over een brede waaier van industrieën en sectoren.

Gigwerk past

Het aantal werknemers die verklaren hun werk te hebben verloren door de freelancetrend is gelijk aan het aantal dat op dezelfde manier nieuw werk vond. Volgens veel respondenten beantwoorden de platformen aan doelstellingen en behoeften, die verder gaan dan beloning. Ze hebben het dan bv. over zinvoller werk, meer zelfstandigheid en flexibiliteit.

Zeker geen boom

Het gebruik van platformen voor het delen van werk als eerste bron van inkomsten voor de werknemers is nog altijd relatief beperkt, vooral in ontwikkelde economieën, waar het om 1 tot 4% van de werknemers gaat.

Een bijkomende 3 tot 10% van de werknemers in ontwikkelde economieën en meer dan 30% in sommige ontwikkelingslanden (bv. India en China) gaven aan gig-platformen te gebruiken als een aanvullende bron van inkomsten.

Gig-medewerkers begeleiden transformatie

De inzet van freelancemedewerkers is voor de ondernemingen een manier om zich aan te passen aan de transformaties van de werkplaats. 40% van de respondenten in een wereldwijde enquête van 6.500 leidinggevenden verwachten dat de freelancers de komende vijf jaar een steeds groter aandeel van het aantal medewerkers zullen uitmaken.

Grote ondernemingen staan dan wel voor de opgave om freelancers te steunen en de juiste incentives te bieden.