Privacyverklaring

De duurzame loopbaan heeft ook een belangrijk retentie-effect

7 juni 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door fauxels

Eén op de twee werknemers in ons land heeft de voorbije zes maanden gesolliciteerd of op een vacature gereageerd. Dat zijn er minder dan in dezelfde periode een jaar voordien (55%). Vooral werknemers die het gevoel hebben een duurzame job uit te oefenen, solliciteren opvallend minder elders.

Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en jobsite StepStone bij meer dan 3.800 werknemers.

De helft (51 %) van de Belgische werknemers heeft de laatste zes maanden gesolliciteerd of minstens één keer op een vacature gereageerd. Maar van de werknemers die het gevoel hebben dat ze een ‘duurzame loopbaan’ hebben, heeft slechts 41 % gereageerd op vacatures.

Daartegenover staat dat de sollicitatiebereidheid bij wie de loopbaan als niet-duurzaam ervaart, veel groter is: 63 % van hen reageerde de voorbije zes maanden op minstens één vacature.

Britt Winnepenninckx, experte talent bij Acerta Consult, stelt vast dat 63 % van wie zijn/haar loopbaan niet ervaart als duurzaam, het laatste halfjaar minstens één keer op een vacature reageerde, maar “26 % zelfs meer dan drie keer. Dat is bijna het dubbele van medewerkers die opleidingen en carrièrepaden aangeboden krijgen en bij wie er aandacht is voor het welbevinden. Want ook het mentale aspect mag niet onderschat worden. Werknemers die aan de slag zijn in bedrijven die enkel op resultaten focussen, zullen minder snel het gevoel hebben dat ze duurzaam werk aan het doen zijn.”

Duurzame loopbanen bewezen tijdens pandemie positief effect

De pandemie heeft de druk op werknemers verhoogd.

  • 38 % van de werkende Belgen oordeelt dat hun mentaal welbevinden is verminderd sinds de uitbraak van de coronacrisis,
  • bij 36 % daalde de motivatie.
  • een kwart kreeg minder mogelijkheden om bij te leren in de job en
  • eveneens een kwart voelde het fysieke welbevinden achteruitgaan.

Maar in bedrijven die de voorbije jaren al inzetten op duurzame loopbanen voor hun mensen, is de ervaring merkelijk gunstiger. Ook daar zijn mentaal welbevinden en motivatie weliswaar verminderd, net als leerkansen en fysiek welbevinden, maar in veel kleinere mate.

Killian Cramers (StepStone België) is er net als Britt Winnepenninckx (Acerta) van overtuigd dat vooral medewerkers met een duurzaam loopbaanperspectief ook duurzame medewerkers worden en zelfs ambassadeurs van hun werkgever.

Mentale gezondheid en een goede work-lifebalans

Hoe staat het met die duurzaamheid? Op de vraag of werknemers menen dat het bedrijf waar ze werken klaar is voor de toekomst, kan een nipte meerderheid (51 %) een positief antwoord geven. Op de vraag of werknemers met hun werkgever al een gesprek hebben gehad over hun persoonlijke toekomst, kan slechts 26 % positief antwoorden. Ook hier antwoorden werknemers met een duurzame loopbaan positiever dan die zonder loopbaanperspectief.

Voor het duurzaam maken van hun loopbaan, kijken werknemers in de eerste plaats naar hun werkgever, dan naar hun leidinggevende en pas dan naar zichzelf.

Welke factoren noemen medewerkers belangrijk voor een duurzame loopbaan (in volgorde van belangrijkheid)?

  • een goede mentale gezondheid: 88 %
  • een goede work-lifebalans: 82 %
  • een verloning die aan financiële behoeftes voldoet: 80 %
  • een goede fysieke gezondheid: 67 %
  • ontwikkelingskansen om de job te kunnen blijven doen: 64 %