Privacyverklaring

De atleet in elk van ons

1 juni 2019
Tekst
Jo Cobbaut

De extreme sportprestaties van basejumper en wingsuit-vlieger Cedric Dumont spreken tot de verbeelding en lijken ver van ons af te staan. De consultants van Waterfront en PZ ontdekten veel elementen die iedereen van ons kan hanteren in het persoonlijk en professioneel leven.

Cedric Dumont is pionier in basejumping en wingsuit-vliegen, maar volgde ook een opleiding in High Performance Psychologie. Vanuit die ervaring en kennis legt hij de parallel tussen de praktijk van iemand die gevaarlijke sporten beoefent en de manier waarop wij allemaal in het leven staan. “Of je manager bent, ondernemer, sterrenchef, kunstenaar… iedereen heeft vroeg of laat dezelfde tools nodig om het volgende niveau van presteren te bereiken”, stelt Cedric Dumont.

Drie pijlers
Voor hem is de omgeving op zich niet belangrijk. Voor zowel managers als extreme atleten is het belangrijk terug te vallen op de juiste mindset, vertrouwen en focus. “We moeten allen uitgaan van een hele sterke, positieve mindset en een duidelijk gevoel van purpose, van zingeving. Dat sterkt bij het omgaan met angsten en onzekerheid. Leg de juiste prioriteiten en focus. Blijf selectief met tijd en energie. Een derde pijler is vertrouwen in het team om je heen.”

Burn-out
We vragen Cedric Dumont of je ook té hard je best kan doen, een burn-out oplopen of psychologisch uitgeput raken door perfectionisme. “We krijgen allemaal een ladder, maar de vraag is of we die wel tegen de juiste muur zetten”, repliceert Cedric Dumont. “Nogal wat mensen beginnen een carrière om redenen die niet aansluiten bij hun persoonlijke waarden. Belangrijk is zelfleiderschap. Weet wie je bent, wat je kan en waar je naartoe wil. Veel mensen dénken dat ze zichzelf kennen, maar laten zich leiden door externe factoren. Daardoor doen ze niet langer wat hen energie gééft.”

Schuld en plicht
Waarom is dat zo moeilijk? Cedric Dumont: “Ik vermoed dat het wellicht op school al fout gaat. Waarom studeren? Om een diploma te halen, een goeie job te krijgen of status te verwerven… Wie daar wat van afwijkt, wordt al snel gecorrigeerd door ons systeem, zodat je niet doet wat je wil doen, maar wat van jou verwacht wordt, vanuit een gevoel van schuld en plicht. Presteren en gelukkig zijn, vallen samen als je doelen nastreeft die aansluiten bij wie je bent. Ik heb mijn job rond mijn leven georganiseerd en niet omgekeerd. Dan kan je harde keuzes aan en veel onzekerheid.”