Privacyverklaring

Covid keldert aanwervingsintentie kmo's

7 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De tijdelijke steunmaatregel ‘tijdelijke werkloosheid’ helpt zes op de tien kmo’s (59%). Vier op de tien roepen geen tijdelijke werkloosheid in. Een derde kan massaal inzetten op thuiswerk. Tien procent ervaart een personeelstekort en vijf procent veel zieken. Kmo's plannen veel minder aanwervingen.

Dat zijn de opvallendste conclusies uit de bevraging in opdracht van hr-dienstenverlener SD Worx bij 1.025 bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken van kmo’s (minder dan 250 werknemers).

Massale inzet op telewerk

Een op de drie kmo’s zet massaal telewerk in, om aan het werk te blijven.

Voor zes op de tien is tijdelijke werkloosheid door overmacht een tijdelijke oplossing.

Vier op de tien kmo’s (41%) zetten geen tijdelijke werkloosheid in. Een groot deel (35%) wil dit zo houden na 19 april, al zeggen vier op de tien (39%) van de organisaties nog in het duister te tasten. 

Het percentage van de kmo’s dat tijdelijke werkloosheid inschakelt, ligt hoger bij grotere kmo’s dan bij kleinere kmo’s. Zo doen 45% van de kmo’s met minder dan vijf werknemers geen beroep op deze steunmaatregel, tegenover 24% van de kmo’s met meer dan twintig medewerkers.

Als kleinere kmo’s tijdelijke werkloosheid als steunmaatregel gebruiken, doen ze dat eerder 100%. Grotere kmo’s kiezen veeleer voor tijdelijke werkloosheid voor een deel van het personeel of de werktijd. 

Eén op de tien kmo’s ervaart personeelstekort 

“Ongeveer een op de tien van de kmo’s (9%) ervaart momenteel een personeelstekort. De verklaring ligt enerzijds in de verplichte sluiting en hoeveelheid werk. Bijna de helft ervaart tijdelijk minder werk (46%), een minderheid  (12%) extra werk en 17% een gelijke hoeveelheid werk. Anderzijds stelt één organisatie op drie (voorlopig) weinig of geen zieken te ervaren. Slechts 5% telt zeer veel afwezigen door ziekte. Dat stemt ons hoopvol”, zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx. “Kmo’s willen hun bedrijf op dit moment draaiende kunnen houden om nadien een vlottere opstart of doorstart te kunnen maken.” 

Bron: SD Worx april 2020 - meerdere antwoorden mogelijk

Eén derde vreest sterk negatieve impact op structurele tewerkstelling 

Een derde ervaart een sterk negatieve impact van corona op structurele tewerkstelling tot eind juni. Bijna 20% verwacht een licht negatieve impact. Exact de helft van de kmo’s geeft aan dat het coronavirus een lichte of sterk negatieve impact heeft op de structurele tewerkstelling (tegenover slechts 27% bij de ondervraging in de eerste helft van maart).

Volgens Annelies Rottiers lijken veel bedrijven sinds de coronamaatregelen de structurele aanwervingen tot eind juni bevroren te hebben: "We zien een sterke terugval van de rekruteringsintentie van 34% naar 11%. Tezelfdertijd steeg de ontslagintentie van 8,5% tot 16%. Begin april verwachten meer kmo’s ook minder werk dan in de eerste helft van maart.”