Privacyverklaring

Corona versnelt omschakeling naar circulaire economie

1 september 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Zes op de tien bedrijfsleiders zijn ervan overtuigd dat de coronacrisis de omschakeling naar een circulaire economie zal versnellen. Voor 85% wordt duurzaamheid het nieuwe normaal. Ook opvallend: meer dan acht op de tien bedrijfsleiders ziet in het succes van thuiswerk een belangrijke hefboom om duurzaam te ondernemen.

Dat zijn de opvallendste conclusies uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en Etion, het forum voor geëngageerd ondernemen. Bijna zes op de tien (59,1%) bedrijfsleiders gaan er vanuit dat corona de omschakeling naar een circulaire economie een fikse duw in de rug zal geven. Voor 85,5% wordt duurzaam omgaan met grondstoffen, materialen en hulpbronnen het nieuwe normaal.

Geert Janssens, hoofdeconoom Etion: “Onder circulaire economie verstaan we het streven naar een economie zonder afval, zowel van grondstoffen als van energie. De crisis stelt de uitdagingen van onze geglobaliseerde consumptie-economie rond grondstoffen en energie net heel scherp.”

Telewerk als hefboom

Circulair ondernemen gaat niet alleen over afval en verlies van grondstoffen en energie vermijden. Voor bedrijfsleiders zijn digitale communicatie via telewerk en op afstand vergaderen de tweede belangrijkste hefboom naar duurzaam en circulair ondernemen. Aangezien de coronacrisis heeft aangetoond dat thuiswerk goed kan zijn voor het klimaat en de productiviteit van bedrijven, wordt thuiswerk de nieuwe norm binnen een duurzame bedrijfsvoering, stellen Acerta en Etion.

Tom Vlieghe, Director van het Talent Center van Acerta, merkt dat duurzaam ondernemen voor bedrijven steeds belangrijker wordt om de beste mensen aan te trekken. “Bijna zes op de tien respondenten in ons onderzoek geven aan dat sollicitanten steeds nadrukkelijker vragen naar de bedrijfsvisie over duurzaamheid en circulariteit.”

Talent herwinnen

Er moet dus ook nagedacht worden over circulariteit inzake talent dat je kan ‘herwinnen’ door het intern anders in te zetten of te delen met een andere organisatie waar het zich beter kan ontwikkelen.

Ook initiatieven rond mobiliteit moeten we toejuichen, al bevinden deze zich in de randvoorwaarden van het hr-domein. Voor hr is de kerntaak de manier waarop we kijken naar talent. Ook talent is schaars, dus ook daarmee moet je duurzaam omspringen. “Vaak denken organisaties nog in hokjes waar je talent inpropt, in plaats van te focussen op hoe ieders talent kan bijdragen tot het geheel. Lang leve de nieuwe circulaire loopbaan, waar we samen talent weten te her-winnen zowel binnen de huidige organisatie als daarbuiten.”

Meten

Ondernemingen hebben vandaag de dag nog te weinig objectieve instrumenten om te meten wat circulair ondernemen opbrengt. Welke opportuniteiten creëert circulariteit? Welke winst kunnen we boeken? Dat meten is voor 81% van de respondenten obstakel nummer één.

Geert Janssens, hoofdeconoom ETION: “Die meetinstrumenten geraken meer en meer ingeburgerd. Het zijn middelen om concullega’s, leveranciers en klanten in de sector te overtuigen om dezelfde weg op te gaan. Want ook daar liggen grote obstakels. Het wordt interessant wanneer men niet alleen kijkt naar de kosten maar ook naar het bredere plaatje van opbrengsten zoals marktopportuniteiten en medewerkersmotivatie.”