Privacyverklaring

Corona herijkt voorgoed de manier waarop we naar werk kijken

12 mei 2020
Tekst
Gretel Schrijvers (Mensura, algemeen directeur)

Intussen zal het voor de meeste werkgevers en werknemers stilaan duidelijk zijn dat het tijdperk post-corona niet een terugkeer naar pre-corona wordt. Het nieuwe normaal is dat er geen 'normaal' meer is. Er is geen andere optie dan tot een aangepaste manier van leven en werken te komen.

Het coronaspook zal nog maanden, misschien wel jaren, rondwaren. Een doordachte corona-exit vergt discipline, maar ook op langere termijn zullen er zich belangrijke wijzigingen in aanpak en verantwoordelijkheden doorzetten.

Terug naar af?

Veel bedrijven hebben de afgelopen weken en maanden ontdekt dat werken effectief anders kan, met telewerk en glijdende uren. De vraag is nu of we voluit die weg verder durven inslaan, of dat er toch teruggegrepen wordt naar oude mechanismen. In de strijd voor meer work-life balance en minder fileleed, kunnen deze praktijken een belangrijke rol spelen.

Ook de terugkeer naar de werkvloer zet aan tot inventief omspringen met de werkorganisatie. Denk maar aan in verschillende shiften eten en pauzes nemen om social distancing te respecteren. Aangezien we nog lang niet van het virus verlost zijn, zullen we, tot er een vaccin is, met zulke maatregelen moeten leven en werken.

Anders leren denken over risico’s

Vóór de coronacrisis hadden bepaalde sectoren van nature meer aandacht voor risico-assessments dan andere. De chemische industrie bijvoorbeeld bepaalt voor medewerkers die in contact komen met chemische agentia wat een aanvaardbaar risico is, het zogeheten restrisico.

Maar vandaag heeft het virus de kaarten anders geschud. Iedereen, elke CEO, elke medewerker, zal aan de gedachte moeten wennen dat een nulrisico niet bestaat. Ook het restrisico wordt deel van het nieuwe normaal.

Meer aandacht voor mentaal welzijn en veiligheidsgevoel

In de strijd tegen corona gaat veel aandacht naar wetenschap en technologie. Maar de sleutel tot succes ligt in de mentale kracht van mensen. Naar mijn mening moet daarom veel meer aandacht gaan naar het psychologische welzijn: van onszelf, van onze collega’s en teams.

De komende maanden zullen we, naast het risico op een heropflakkering van het virus, moeten leren leven met een verhoogd risico op uitval door mentale druk. We gaan dus allemaal samen beter voor elkaar moeten zorgen. Wie met angsten of twijfels zit, kan op de arbeidsarts of de psychosociale preventieadviseur een beroep doen. Voor leidinggevenden wordt het zeker belangrijk om medewerkers hun angst te laten ventileren, naar hen te luisteren en samen op zoek te gaan naar manieren om gedrag te wijzigen.