Privacyverklaring

Britse overheid wil productiviteit verbeteren via beter management

15 oktober 2019
Tekst
Jo Cobbaut

De Britse overheid legt 42,2 miljoen pond vast om de productiviteit van de Britse bedrijfsleven op te krikken. De Britse hr-vereniging CIPD heeft het over een kans voor hr.

Het Department for Business, Energy and Industrial Strategy stelt vast dat er een productiviteitskloof gaapt tussen het Verenigd Koninkrijk en de belangrijkste economieën in de wereld. Recente statistieken herbevestigden dat de productiviteit - gemeten in de waarde van de output per werker en per uur - kelderde tegen het hoogste tempo van de jongste vijf jaar in Q2 van 2019. Het Britse bedrijfsleven bleef constant minder productief dan Europese buren, hoewel de Britse economie op zich relatief sterk presteerde.

Managementpraktijken

Er komt onder meer een 'productiviteitsintituut' dat onderzoek moet doen naar alles wat de Britse productiviteit zo laag houdt. In internationale studies komt de Britse economie, inclusief de slechte managementpraktijken. Minister Andrea Leadsom start onderzoek naar onevenwichten tussen regio's en sectoren.

Arbeidsmarkteconoom Jonathan Boys (CIPD) vertelde in People Management dat men daarbij niet meteen moet denken aan grote infrastructuurwerken. Er komt steeds meer aandacht voor managementpraktijken. Boys wees specifiek ook naar de hr-beroepen om mee het verschil te maken. En dat ziet hij ook in kleine bedrijven. "Het Verenigd Koninkrijk kent slechtere managementpraktijken dan naties waarmee we ons willen benchmarken," zo zegt de specialist van het Chartered Institute for Personnel and Development (CIPD).

Beter communiceren, opleiden en opvolgen

Ook volgens professor Carol Atkinson van Manchester Metropolitan University zouden investeringen in productiviteit via technologie en werkpraktijken 'goed besteed geld' zijn. In People Management pleit Atkinson voor betere managementpraktijken om het VK's 'productiviteitspuzzel' op te lossen. Werkgevers moeten werk maken van betere communicatie met personeel, van opleidingen en performance-gesprekken.

“Medewerkers die weten hoe ze hun werk goed kunnen doen en tevreden zijn met de omgeving waarin ze werken, zijn over het algemeen meer toegewijd aan de organisatie, werken harder en effectiever en verhogen dus de productiviteit,” aldus Carol Atkinson.

Bron: Siobhan Palmer, New ‘productivity institute’ will tackle poor management practices, People Management, 2019