Biotechsector wil meer duaal leren

21 februari 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Biotechsector wil meer duaal leren

De sectorfederatie flanders.bio verwacht dit jaar minstens 1.600 nieuwe jobs. Hoewel de farmaceutische groep GSK onlangs 720 banen schrapte, weet de sectorfederatie al van verschillende nieuwe vestigingen. Maar ze vreest problemen om voldoende talent van eigen bodem vinden. flanders.bio pleit dan ook voor meer duaal leren. 

Er komen in 2020 minstens 1.600 nieuwe jobs bij in de Belgische life-sciences- of biotechsector. Dat becijferde de Vlaamse sectorfederatie flanders.bio na een rondvraag bij haar leden en een analyse van nieuwe projecten en openstaande vacatures. Haar Waalse evenknie BioWin liet onlangs weten dat er in Wallonië alleen al dit jaar minimum 800 jobs bij zullen komen. 

“Dit is nog een erg conservatieve raming", meent Pascale Engelen, co-general manager flanders.bio. "Alleen al in Vlaanderen hebben we vandaag meer dan 500 openstaande vacatures. Op onze website staan sowieso al 187 vacatures open, en het is nog maar februari. De vraag is eerder of we genoeg mensen zullen vinden."   

Knelpuntberoep 

Het is veelzeggend dat de Vlaamse overheid recent nog de functie ‘operator installaties in de farmaceutische industrie’ toevoegde aan haar lijst van knelpuntberoepen. De sector heeft meer studenten nodig die een wetenschappelijke of STEM-opleiding volgen en speciale trajecten die hen voorbereiden voor jobs in de biotechbranche. "Wij steunen daarom de initiatieven van Onderwijsminister Weyts om onder meer duaal leren uit te breiden naar STEM richtingen in het hoger- en volwassenenonderwijs”, aldus Pascale Engelen.

Positieve vooruitzichten

Ook voor de komende jaren verwacht flanders.bio enkele honderden extra jobs. Zo gaat Galapagos - het grootste biotechbedrijf van Europa - dit jaar alleen al op zoek naar 450 nieuwe medewerkers. Hoeveel er daarvan in Mechelen zullen starten, hangt deels af van het aanbod op de arbeidsmarkt. Bovendien opent Galapagos in 2023 zijn nieuwe internationale hoofdzetel en R&D-eenheid in Mechelen.

Ook UCB liet weten dat het 150 mensen zal aanwerven voor haar nieuwe afdeling in Braine l’Alleud (Eigenbrakel), die in 2024 de deuren opent.

De life-sciencessector wordt voor de Belgische economie een almaar belangrijkere groeimotor. In Vlaanderen alleen al is de sector goed voor meer dan 20.000 directe en 60.000 indirecte jobs.