Privacyverklaring

Betrokken zijn is niet hetzelfde als lange uren kloppen

10 januari 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Meer dan de helft van de werkgevers in kmo’s stelt dat hun medewerkers zelden tot nooit meer taken opnemen dan strikt noodzakelijk. Anderzijds stelt 81,7% van diezelfde werkgevers dat hun medewerkers wél betrokkenheid tonen. “Geëngageerd zijn en lange uren maken, zijn twee verschillende zaken.”

Dat concludeert Bernd Carette, senior manager Liantis Consult, uit een bevraging bij 1.568 kmo-werkgevers. “55,7% van hen geeft aan dat hun medewerkers zelden tot nooit extra taken willen opnemen, naast hun gewone takenpakket.”

Leeftijdsgebonden?

Bij de werkgevers die dit signaleren, ziet

  • 41,7% dit vooral bij medewerkers jonger dan 30 jaar;
  • 42,9% weinig leeftijdsverschillen;
  • 15,4% het vooral bij bij medewerkers van 50 of ouder.

e-mail

73,3% van de werkgevers geeft bijvoorbeeld aan dat hun medewerkers zelden tot nooit e-mails bekijken buiten de werkuren, of nog telefoons aannemen. Ruim meer dan de helft (58,1%) van de werkgevers geeft aan aandacht te hebben voor dit soort deconnectie, een belangrijk thema in het licht van de recente arbeidsdeal.

Betrokkenheid en collegialiteit

Maar wil dat ook zeggen dat medewerkers minder betrokken zijn? Niet per se, zo blijkt nog uit de Liantis-bevraging. “81,7% van de bevraagde werkgevers zegt dat hun medewerkers meestal tot altijd betrokkenheid tonen bij wat er gebeurt in hun organisatie. Medewerkers zijn dus wel degelijk begaan met hun bedrijf. Daarnaast vinden medewerkers collegialiteit klaarblijkelijk nog altijd belangrijk. 93,1% van de werkgevers zegt dat hun werknemers meestal tot altijd collegiaal zijn. Betrokkenheid en collegialiteit zijn iets anders dan meer werken dan wat contractueel bepaald is. In het licht van toenemende burn-outcijfers is het niet per se een slechte zaak dat medewerkers hun grenzen beter bewaken. Onze bevraging leert dat het bewaken van die grenzen als medewerker niet ten koste gaat van de betrokkenheid ten opzichte van het bedrijf. Integendeel”, aldus Bernd Carette.

Let op voor structureel te veel hooi op de vork

Bernd Carette verwacht alvast dat de arbeidsmarkt krap zal blijven in 2023, al was het nog maar door de vergrijzing. Zelfs in minder gunstige economische tijden blijft talent moeilijk te vinden. “Zowel werkgevers als werknemers hebben er alle baat bij om zich flexibel op te stellen en rekening te houden met elkaars verwachtingen. Het is gunstiger voor een werkgever om geëngageerde en productieve medewerkers te hebben die extra’s opnemen wanneer nodig en tegelijk ook waken over hun work-lifebalance, dan om uitgebluste medewerkers te hebben die structureel veel meer hooi op hun vork nemen dan goed is voor hen.”