Privacyverklaring

"Bent u klaar voor de sociale verkiezingen?" Tony Verlinden

26 april 2019
Tekst
Jo Cobbaut

De sociale verkiezingen zijn weer opkomst, de 4 jaarlijkse hoogmis van de sociale democratie. Maar hoeveel onder ons nemen de tijd om rustig te voor- of nadenken over waar het feitelijk om gaat?

Hoe verliep het sociaal overleg de voorbije jaren?
Hadden we te doen met échte personeelsafgevaardigden of veeleer met vakbondsafgevaardigden? Leverden de besproken thema’s tijdens de vele en lange vergaderingen een toegevoegde waarde, of veeleer obstructie van waar het bedrijf nood aan heeft? Kunnen wed at beïnvloeden?
Hoe gaat onze business de komende jaren verder evolueren: consolidatie, acquisities, rightsizing,...? Hoe is onze TBE structuur, en is die afgestemd op de toekomststrategie?
Is ook bij onze sociale partners diversiteit, multi-culturaliteit, demografie,... voldoende in evenwicht?

Met andere woorden, bereiden we ons enkel voor op een vlekkeloos administratief procedurieel parcours, en ondergaan we verder wat daaruit voortvloeit? Of gaan we er van uit dat we in bepaalde mate ook op dat vlak onze toekomst actief moeten managen, en verdient ook dat de nodige reflectie en eventuele daadkracht?
Bij sommige bedrijven “valt het al bij al nog mee”, en anderen ondergaan zuchtend hun lot. Kan het anders? Let’s discuss.

Benieuwd naar het volledige programma van het HRseminar sociale verkiezingen? Bekijk het hier.