Privacyverklaring

Belgische aanwervingsintenties erg laag, maar minder dan in veel andere landen

9 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Van de Belgische bedrijven is 11 procent van plan hun personeelsbestand eind september uit te breiden, 16 procent zal het verminderen. 62 procent van de bevraagde werkgevers verwacht geen verandering en 11 procent is onbeslist.

Volgens de ManpowerGroup Barometer voor de Tewerkstellingsvooruitzichten moest 71% van de 461 werkgevers die in België eind april werden bevraagd, hun activiteit gedeeltelijk of volledig stopzetten als gevolg van de coronapandemie. De activiteit bij 40% halveerde, terwijl ze bij een op de vier bedrijven vrijwel stabiel bleef.

Wervingsintenties

Zoals elk kwartaal mat ManpowerGroup de wervingsintenties van bedrijven voor de komende drie maanden.

  • 11%  wil het personeelsbestand eind september 2020 uitbreiden;
  • 16% zal het verminderen;
  • 62% wil het niet veranderen en
  • 11% is onbeslist.

Gecorrigeerd voor seizoensvariaties, bereikt de nettotewerkstellingsprognose - het verschil tussen het percentage werkgevers dat van plan is werknemers in dienst te nemen en het percentage van werkgevers dat werknemers wil ontslaan - een negatieve waarde van -5%.

Zwakste prognose sedert 2003

Dit is een scherpe daling van 18 punten in vergelijking met het vorige kwartaal, en van 12 punten in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019. Dit is tevens de zwakste prognose sinds de lancering van de werkgelegenheidsbarometer van ManpowerGroup in België in 2003 (het is ook de eerste negatieve).

De wervingsintenties bereikten ook hun laagste niveau in 17 jaar in Vlaanderen (-7%) en Brussel (-1%), terwijl de nettotewerkstellingsprognose licht positief blijft in Wallonië (+ 3%). In de drie gewesten - met in het bijzonder Vlaanderen (met een daling van 22 en 19 punten) - zijn de prognoses lager dan op kwartaal- en jaarbasis.

Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux, stelt vast dat de Belgische werkgevers minder pessimistisch zijn dan in de meeste Europese landen want 16 van de 22 bevraagde landen in Europa geven nog somberder prognoses.

Daling in alle bevraagde sectoren

Alleen werkgevers in de Bouw (+ 5%), de Maakindustrie (+ 3%) en Transport en logistiek (+ 1%) rapporteren licht positieve nettotewerkstellingsprognoses.

Werkgevers in de sector Overige productie (**) zijn van plan hun personeelsbestand het volgende kwartaal op hetzelfde niveau (0%) te houden.

Vijf sectoren noteerden echter de laagste nettotewerkstellingsprognose sinds de enquête zeventien jaar geleden in België werd gelanceerd:

  • Financiën, verzekering, vastgoed en diensten (-7%);
  • Groot- en kleinhandel (-10%);
  • Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (-11%);
  • Horeca (-14%).

De werkgelegenheidsvooruitzichten zijn in alle sectoren lager, zowel tegenover het vorige kwartaal als het derde kwartaal van 2019. Vooral de horeca wordt hard getroffen. Meer dan een op de vijf bevraagde werkgevers (22%) verwacht ontslagen tegen eind september.

Volgens de ManpowerGroup-barometer wordt banenverlies verwacht bij bedrijven van elke omvang. Werkgevers in kleine bedrijven (10-49 werknemers) zijn het meest pessimistisch (-11%).

72% verwacht normalisering binnen twaalf maanden

Zeven Belgische werkgevers op de tien denken dat ze binnen twaalf maanden het hetzelfde aanwervingspercentage zullen behalen als dat van vóór de COVID-19-crisis.

Dit herstel op de rekruteringsmarkt zal geleidelijk plaatsvinden:

  • binnen drie maanden volgens 34% van de bevraagde werkgevers;
  • tussen vier en negen maanden volgens 23%;
  • tussen tien en twaalf maanden voor 15%;
  • over meer dan een jaar zo schat bijna 10% in.

Dit vertrouwen in de toekomst weerspiegelt zich in de drie gewesten: 69% van de werkgevers in Vlaanderen, 75% in Brussel en 76% in Wallonië.

EMEA-regio pessimistischer

Werkgevers in de meeste van de 26 andere landen in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) delen dit relatieve optimisme niet.

Slechts iets meer dan een op de twee op Europees niveau bevraagde werkgevers (55%) meent dat het aanwervingspercentage in de loop van het jaar zal herstellen. Deze grotere voorzichtigheid tot het herstel op de rekruteringsmarkt wordt waargenomen in:

  • Polen (waar een kwart van de werkgevers denkt dat de situatie zich gedurende het jaar zal herstellen);
  • Spanje (38%);
  • Zweden (41%);
  • Duitsland (48%);
  • Nederland (53%);
  • Zwitserland (56%);
  • het Verenigd Koninkrijk (57%);
  • Frankrijk (60%) en
  • Italië (63%).

Voor het derde kwartaal van 2020 zijn de wervingsvooruitzichten negatief in 24 landen, de Kroatische (+2%) en Duitse (+1%) werkgevers zijn de enigen die licht positieve wervingsintenties rapporteren.

In de meeste landen valt de nettotewerkstellingsprognose terug op het laagste niveau sinds de lancering van de enquête. Dit is het geval in het Verenigd Koninkrijk (-12%), Frankrijk (-11%) en Nederland (-4%). Italiaanse (-5%) en Spaanse (-12%) werkgevers rapporteren de laagste aanwervingsintenties sinds zes en zeven jaar.

Prognose voor de VS én China: +3 procent

Elders in de wereld zijn de wervingsvooruitzichten positief in Japan (+11%), India (+5%), China (+3%, de zwakste prognose sinds vier jaar) en de Verenigde Staten (+3%, de zwakste prognose sinds Q1 2010).

Negatief zijn ze in Brazilië (-15%) en Singapore (-28%, de laagste nettotewerkstellingsprognose van alle landen en onderzochte gebieden).